Stopper efter 28 år på posten: Her er borgmesterens glæder og sorger

Afgående borgmester sætter ord på sine tre sorger og tre glæder som borgmester.

I torsdags meddelte en af de store i syd- og sønderjysk lokalpolitik, at han stopper, når 2021 bliver skudt til 2022.

Haderslevs Venstreborgmester, Hans Peter Geil, giver plads til nye og yngre kræfter og siger farvel efter 30 år i lokalpolitik, heraf de 16 som borgmester først i nu nedlagte Gram Kommune og nu på 12. år i Haderslev.

- Jeg vil ikke ende som et gammelt fjols, sagde han. 

Tre glæder og tre sorger

Derefter bad TV SYD H. P. Geil svare på dette: Nævn tre sorger og tre glæder i din tid som borgmester.

Her er hans svar. Ved nogle af dem bad vi efterfølgende om en uddybning og fik den.  

H. P. Geils tre sorger 

1

At min far ikke nåede at opleve, at jeg blev borgmester, han døde to dage efter, at jeg var blevet opstillet som byrådskandidat.

2

At VUC-sagen kom til at fylde så meget sammen med F-35 sagen ved forrige valg.

Vi bad om en uddybning:
- VUC-sagen har redet mig som en mare, fordi den udelukkende blev behandlet som en skandale i medierne. Dækningen oversteg helt de fortjenester, vi fik skabt. Der står en aura om personlig vinding med mig som bestyrelsesformand, men sandheden er, at sådan agerer jeg simpelthen ikke.

Sagen fyldte medierne i to år fra politianmeldelser til alt muligt andet, men de færreste har fulgt med i detaljerne. I dag er den afsluttet ved revisornævn, politi og anklagemyndighed, og alligevel lugter den af skandale. Måske jeg skulle skrive en bog og få det hele med, men hvem gider læse den?

Og at F-35 sagen i Skrydstrup fyldte så meget med sure folk på grund af fly-støjen. Ok, jeg er borgmester i kommunen, og det blev så en lokalpolitisk sag for mig, men det var jo ikke min, men Forsvarets og ministerens sag.

quote

- VUC-sagen har redet mig som en mare, fordi den udelukkende blev behandlet som en skandale i medierne.

Hans Peter Geil, borgmester, Venstre, Haderslev.

3

At debatten på sociale medier er blevet så hård og afstumpet - uden konsekvenser af, at der er personer bag, som udfører deres arbejde, politikere.

Vi bad om en uddybning:
- Der er ingen tvivl om, at vi efter at have fået Facebook skal lægge ører til mange flere urimeligheder.
Tonen er blevet så hård, at jeg tænker, gad vide hvordan de mennesker vil udtrykke sig, hvis jeg møder dem personligt?
Jeg er heldigvis god til at lægge trusler og hårde ord bag mig, men nogle gange tænker jeg tilbage til dengang en mand skulle sætte sig ned, skrive et brev, finde en kuvert, en adresse, et frimærke og en postkasse. Det gav rum til lidt reflektion, som er helt væk nu. I dag kan du på et splitsekund involvere tusindvis af andre, som heller ikke har indblik i sagen.

H. P. Geils tre glæder

1

At have været i kontakt med tusindvis af borgere, som jeg har hjulpet igennem den store politiske maskine, både lokalt og til regering og Folketing.

quote

Man er jo valgt af folket for folket.

Hans Peter Geil, borgmester, Venstre, Haderslev.

Vi bad om en uddybning:
- Folk ringer jo til mig, det gjorde de allerede, da jeg sad i Gram. Kan du hjælpe med dette eller dette?
Det kan være nogen, der har en pårørende på plejehjem og har fået en urimelig behandling, det kan være byggesager, det kan være sager i forhold til regeringen og Folketing, hvor folk bare ikke orker at komme igennem.
På det personlige plan har jeg haft hundredevis af sager, hvor jeg har hjulpet folk, det er en del af arbejdet som borgmester.

Man er jo valgt af folket for folket. I mit job stempler jeg ikke ud og ind, men jeg har aldrig arbejdet under 70 timer om ugen.
Når mennesker kommer i klemme uberettiget, prøver jeg at gøre en forskel, fordi jeg ved, jeg kan.
Da jeg fyldte tres, kom der mange tilkendegivelser. Da vidste jeg, at det ikke var helt forgæves. Det er noget, der glæder mig.

2

At have stået i spidsen for en kommune i 28 år og været med til at gøre en forskel.

3

I denne budgetforhandling har jeg fået 30 ud af 31 byrådsmedlemmer bag mig med at lave det bedste budget i min tid med investeringer for 452 millioner over de næste fire år.