Højskoleelever skal arbejde i Gram - for at få råd til at gå på Gram Højskole

Unge tilbydes job, så de kan få råd til at tage på højskole. Ikke alle har råd til at tage på højskole, men en ny idé giver liv på nystartet højskole.

Gram Højskole åbner for sit kun andet elevhold den 23. januar. Her kommer der til at gå knap 30 elever. 

Næsten halvdelen af dem har taget imod et nyt tilbud om at arbejde i sommerferien efter opholdet, så de kan tjene penge til højskoleoplevelsen.

Amanda Brunholt fra Målev er kommende elev på Gram Højskole. Hun har takket ja til sommerferiejob i én af Gram Slots virksomheder. 

- Jeg har ikke råd til at beholde min lejlighed, have alle de sædvanlige, faste udgifter til for eksempel a-kasse, betale til et højskoleophold og samtidig ikke kunne tjene penge, mens jeg er afsted. Så kan jeg bare se min opsparing fosse ud, siger den nyuddannede kandidat i retorik, Amanda Brunholt.

Slotsejer med en idé

Sven Brodersen er initiativtager til Gram Højskole. På et møde fik han den idé, at det kunne være en mulighed at tilbyde eleverne arbejde før eller efter deres højskoleophold.

- Jeg blev ked af det, da jeg fandt ud af, at mange unge mennesker ikke har råd til at komme på højskole, siger Sven Brodersen.

Det er også med til at løse et andet problem. 

- Vi er også mange virksomheder, der mangler medarbejdere i sommerferien, hvor vores ansatte gerne vil have ferie. Så det er faktisk en win-win-win, hvis vi kan få det her til at lade sig gøre.

De kommende elever skal arbejde på almindelige vilkår. De låner pengene af virksomhederne til højskoleopholdet og betaler så af, når de har fået løn til sommer.

Forlængelse af højskoleopholdet

For Amanda Brunholt er der endnu en gevinst. Eleverne får lov til at bruge sommeren sammen i Gram.

- Det bliver en forlængelse af højskolen. Der er andre, som jeg har lært at kende, som også skal være her, siger Amanda Brunholt med et smil.

Eleverne får tag over hovedet i nærheden af Gram Slot, mens de arbejder i sommerferien. 

Gram Højskole er klar til at tage imod elever.
Gram Højskole er klar til at tage imod elever.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD