TV der bevæger dig

Højvande og hedebølge giver Christian sved på panden

Tørken førte til fire gange så mange naturbrande i 2018. Beredskabet bliver presset af ekstremt vejr, og det bliver kun værre i de kommende år.

Oversvømmelser, igen, på Sønder Havnegade i Sønderborg. Denne gang onsdag den 2. januar 2019. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Lige efter nytår måtte der køres sandsække ud for at stoppe oversvømmelser i Sønderborg. Det var den anden store oversvømmelse på blot to år og et af mange eksempler på, at ekstremt vejr presser beredskabet. 

Christian Schultz, næstkommanderende, Moltrup Fribillige Brandværn. Foto: John Melin, TV SYD

Sidste år var det den lange, tørre sommer, der gav travlhed. Tørken førte til fire gange flere udrykninger til naturbrande end normalt, så de frivillige brandmænd havde rigeligt at se til. 

- Jeg rykkede ud cirka 50 gange sidste år, og ofte var det til naturbrande i sommer. Gnister fra mejetærskere førte til rigtigt mange markbrande, da landmændene begyndte at høste, fordi der var så tørt, fortæller Christian Schultz, som er frivillig brandmand både hos Moltrup Frivillige Brandværn og Falck Haderslev. 

Naturbrande tog flere dage

Helt grelt var det i juli, hvor brandmænd i Syd- og Sønderjylland rykkede ud over 250 gange til naturbrande. Blandt andet tog det flere dage at slukke brandene på Randbøl Hede og i Lundgård Plantage.

Vejret giver generelt flere opgaver til beredskabet. Det siger formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.

Kun politiet har været under et lignende pres som os.

Jarl Vagn Hansen, formand for Danske Beredskaber. 

- Det presser både brandmændene og vores udstyr, og det koster mange penge. Kun politiet har været under et lignende pres som os. Så hvis vi skal vænne os mere ekstremt vejr end før, så må man politisk genoverveje, hvordan beredskabet skal fungere, siger Jarl Vagn Hansen, som også er beredskabsdirektør for TrekantBrand. 

Umuligt uden frivillige

Han roser de frivillige brandmænd, som supplerer de fastansatte i beredskabet. Christian Schultz er næstkommanderende i Moltrup Frivillige Brandværn, og han understreger vigtigheden af, at der fortsat er frivillige brandslukkere som ham.

- Det ekstreme vejr kræver en masse ressourcer. Jeg kan ikke forestille mig, at det kunne lade sig gøre uden de mange frivillige brandmænd, siger Christian Schultz. 

Ifølge Danske Beredskaber mangler der på landsplan et par hundrede frivilllige brandmænd til at løse de mange opgaver.