TV der bevæger dig

Høst-mastodont jagter verdensrekord

Verdens største udbytte af hvede kunne være blevet høstet på en mark ved Haderslev fredag. Udbyttet skulle være over det dobbelte af det normale for at rekorden var slået.

Mejetærskeren og dens 30 fods skærebord midt i rekordforsøget. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Artiklen er opdateret med resultatet af rekordforsøget. 

En verdensrekord blev forsøgt slået i Haderslev fredag. En gul New Holland-mejetærsker af den helt store slags skulle forsøge at høste hvede med det størst mulige udbytte. Den nyværende verdensrekord er fra New Zealand og lyder på 16,8 tons hvede pr. hektar. En hektar er 10.000 m^2, eller det der svarer til lidt under 1,5 fodboldbaner. Den rekord lykkedes det ikke at slå. 

- Vi høstede cirka 13 tons, så der er meget langt op til verdensrekorden, men det var et forsøg værd, og vi har lært meget, så vi prøver igen en anden gang, siger Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver, Agropro. 

Vil vise hvad Danmark kan

Vagn Lundsteen tror blandt andet, at vejret de sidste uger er skyld i, at de ikke slog rekorden. En normal hvedehøst giver et udbytte på cirka 7 tons per hektar. For at slå verdensrekorden skal man altså have over det dobbelte af det normale udbytte.

- Vi tilmeldte os Guinness World Records for et år siden. Det gjorde vi for at vise, at vi i Danmark, kan høste lige så meget som New Zealand. Vi har været ramt af voldsom regn, så da vi skulle høste i mandags, måtte vi udskyde på grund af regn. Vi er stadig rimelige fortrøstningsfulde, sagde Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver ved Agropro, inden rekordforsøget var afsluttet.

Lang tids planlægning ligger bag

Folkene bag havde egentlig forsøgt at slå rekorden sidste år, men vejret blev desværre en forhindring. I stedet blev der sået hvede igen for præcist et år siden. Siden da har man gjort, hvad man kunne for at øge udbyttet så meget som muligt.

- Vi har gjort hundredvis vi af ting. Vi har sået tidligt. Vi har gødet ekstra, vi har brugt micronæringsstoffer, analyseret mængden af næringsstoffer i jorden og derefter tilføjet mere efter behov, fortæller Vagn Lundsteen.

Kontrolleret til mindste detalje

Når man skal slå en rekord i den prestigefyldte bog Guinness Worlds Records, så skal alt være i orden. Derfor er der løbende kontrollanter ude for at sikre, at man ikke har snydt.

- Vi har kontrollant ude for at undersøge, om arealet passer. Han tager prøver. Der må ikke være mere end 16 procent vand i jorden. Vi har også en anden kontrollant, der sikrer sig, at det løber ordentligt for sig.

Foreløbigt har man høstet rundt om det stykke mark, man mener kan slå rekorden. Stykket er afgrænset for at sikre, at man ikke kommer tli at høste for meget.

Regnvejret den seneste periode har dog sat en dæmper på forventningerne, men Vagn Lundsteen var dog stadig fortrøstningsfuld midt i rekordforsøget.

- Vi havde håbet på at høste 17 tons per hektar, men lige nu ser det ud til at det bliver 15 per hektar. Det kan dog være svært at vide på forhånd.

Det endte dog med at blive lidt mindre. Vagn Lundsteen fortæller, at de cirka høstede 13 tons per hektar.

Om verdensrekorden

  • Verdensrekorden i størst mulige hvedeudbytte tilhører i øjeblikket den new zealanske landmand Eric Watson
  • Rekorden lyder på 16,79 tons hvede per hektar
  • Man høstede hveden og fik verdensrekorden den 17 februar 2017
  • Man havde sået vinterhvede den 9. april 2016

Kilde: guinnessworldrecords.com

Mest sete på tvsyd.dk