Høsten er gået i gang - og det er sæsonen for markbrande også

Årets høst er gået i gang. I første omgang er det primært frø, der høstes - men flere steder er også kornet moden til høst. Søndag rykkede brandfolk ud til årets første høstbrand i Sønderjylland.

Brandfolkene fra Falck i Haderslev fik søndag hurtigt slukket branden i både bigballepresseren og stubmarken.
Brandfolkene fra Falck i Haderslev fik søndag hurtigt slukket branden i både bigballepresseren og stubmarken.
Foto: Brand & Redning Sønderjylland

Brandfolk fra Falck Haderslev måtte søndag rykke ud til årets første høstbrand, da der var gået ild i en bigballepresser på høstarbejde. Det fortæller Brand & Redning Sønderjyllands på Twitter

Trods store regnmængder hen over de seneste uger, så er frø- og kornmarker mange steder knastørre - og det giver stor risiko for markbrande, hvis der opstår ild eller gnister under høstarbejdet.

Brandfolkene fra Falck i Haderslev fik søndag hurtigt slukket branden i både bigballepresseren og stubmarken.

Med høsttiden med tørre, varme og blæsende dage øges risikoen for markbrande.

Når høsten begynder for alvor, rykker brandvæsenet erfaringsmæssigt ud til seks gange så mange markbrande som på en normal måned, har Beredskabsstyrelsen tidligere opgjort.
Det er ofte friktionsvarme eller fejl i høstmaskiner som halmpressere og mejetærskere, der er årsag til brandene.