TV der bevæger dig

Ikke-kontrolleret tyresæd sender gårde i karantæne

Statens Genbank har ved en fejl tilladt udlevering af ikke-kontrolleret tyresæd til 14 landmænd i Danmark.

04:50

1 af 2

Den ikke-kontrollerede tyresæd har ikke været igennem den korrekte kontrol, og derfor kan de 14 kvægavlere, der har fået sæden udleveret ikke være sikker på, at den er, som den skal være.

En af de landmænd som har fået den ikke-kontrollerede sæd er landmand Preben Jørgensen. Fejlen betyder, at Preben Jørgensen hverken må sælge eller købe køer og heller ikke passe sit job som fodermester på nabogården. For både ham og besætningen er sat i karantæne.

- Det er frustrerende. Nerverne sidder ude på tøjet, og jeg ved jo ikke, hvad jeg skal gøre. Det har ret så stor betydning økonomisk. Vi kan ikke få en indtægt af de dyr, som vi havde regnet med vi skulle sælge og købe foder for, siger Preben Jørgensen.

Sæden som Preben Jørgensen har fået stammer fra 1960erne. Dengang var der ikke samme kontrol med dyrene, og derfor kan fejl som den Preben Sørensen har oplevet få konsekvenser.

- Jeg synes, at det er at spille russisk roulette med hele Danmarks landbrugserhverv. Hvad vil det ikke koste samfundsøkonomien og Danmarks landbrugseksport, hvis vi havde en der stod med mund og klovsyge? Det er der nogen der skal drages til ansvar for, siger Preben Jørgensen til TV SYD.

Klokken 19.30 vil NaturErhvervstyrelsen i TV SYD forklare, hvordan den ukontrollerede sæd er endt ved Preben Jørgensen.

01:03 Luk video