Ingen kompensation siden september: Små virksomheder er truet

Barer, diskoteker og natklubber har holdt lukket siden sommeren sidste år. De har kunne søge de forskellige kompensationsordninger under corona-nedlukningen, men pengene har de endnu ikke set skyggen af.

- Her er usædvanligt stille. Det har der sgu været lidt for længe nu.

Sådan siger Martin Karas Christiansen, mens han kigger rundt i natklubben. Det er torsdag på en råkold formiddag i januar, så der er intet unormalt i, der er stille på dette tidspunkt. Men det Martin Karas Christiansen hentyder til, er den mere end syv måneder lange nedlukning af hans natklub i Haderslev.

- Vi har været lukket siden marts sidste år, og siden da har vi ikke haft gang i butikken overhovedet. Det er frustrerende. Især, når det plaster på såret, vi er blevet lovet, ikke kommer. Så gør det ondt, siger han.

For selvom regeringens forsikringer har været betryggende, så har der endnu ikke været handling bag. I hvert tilfælde ikke bag det hele. 

Det kræver måske lidt forklaring.

Hjælpepakker i 'hurtigudgaven'

For at holde coronasmitten i ave, har regeringen blandt andet lukket barer og natklubber gennem de seneste syv måneder. Og for at undgå at de små erhvervsdrivende skulle lide alt for stor nød og risikere at skulle lukke deres forretning, blev de lovet flere hjælpepakker. To af dem er særligt vigtige. Den ene er kompensation for lønudgifter, den anden er kompensationen for de faste udgifter som el, varme, husleje, vedligeholdelse osv. Listen er lang. For de små virksomheder, som Martin Karas Christiansens Crazy Daisy natklub, er netop de faste udgifter det, der vejer tungest i budgettet.

- Det er helt afgjort det, der er den store knast for os. Vi har ikke ret mange fastansatte, så for en virksomhed af vores størrelse, betyder lønkompensationen ikke nær så meget som kompensationen for de faste udgifter. De faste udgifter er en tung post i vores budget. Og den post har vi så ikke fået dækket via hjælpepakker, siger Martin Karas Christiansen.

quote

Hvis ikke der kommer gang i udbetalingen af de hjælpepakker så er der ingen tvivl om, at 2021 bliver et år med mange konkurser. Konkurser, der kunne være undgået hvis ikke forløbet omkring de hjælpepakker havde været så bøvlet

Sten Slot, Formand Horesta

Generel tendens i erhvervet

Crazy Daisy i Haderslev er ikke den eneste virksomhed, der mangler penge fra hjælpepakken. Ifølge Horesta er der mange, der står på vippen af en lukning.

- Det er meget fint, når der på pressemøder bliver givet udtryk for, at hjælpen er nær, og at vi alle er i samme båd. Men som jeg ser det, er der ingen redningskrans til de små virksomheder i restaurationsbranchen eller natklubberne. Det er simpelthen ikke godt nok, når de (politikerne, red.) lover, at der er hjælp at hente, men vores medlemmer oplever at de ikke engang kan søge hjælpepakkerne, siger Sten Slot, Formand for Horesta i Syddanmark.

Sten Slot mener ikke, at de flotte ord på regeringens pressemøder under corona bliver bakket op af handling hurtigt nok. Og konsekvensen er, at flere små virksomheder må kaste håndklædet i ringen i løbet 2021.

- Hvis ikke der kommer gang i udbetalingen af hjælpepakkerne, så er der ingen tvivl om, at 2021 bliver et år med mange konkurser. Konkurser, der kunne være undgået, hvis ikke forløbet omkring hjælpepakkerne havde været så bøvlet, siger han.

Fire måneder uden hjælp

Sidst natklubben kunne søge kompensation for de faste udgifter, var i september sidste år. Med fire måneders manglende indtægter, og fire måneders venten på den lovede kompensation for de faste udgifter, ser fremtiden mere og mere dyster ud for Martin Karas Christiansens natklub.

- Vi har været fornuftige længe. Der er blevet sparet alle steder, vi kan spare. Min kompagnon og jeg har begge to taget andre jobs ved siden af. Men hvis vi ikke får den lovede kompensation for de faste udgifter, så bliver det et slid at bevare Crazy Daisy i Haderslev, siger Martin Karas Christiansen, mens han slukker for spejlkuglen i loftet og kigger sig omkring i det lokale, der ligger helt stille hen.

-Jeg tror stadig på det. Med lidt held kan vi holde os kørende frem til sommer. Men altså kun hvis vi kan få den lovede hjælp til de faste udgifter, siger natklubejeren.

Døren er lukket til Crazy Daisy i Haderslev
Døren er lukket til Crazy Daisy i Haderslev
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD