Kemikaliebomber på genbrugspladser

Landets genbrugspladser rummer tidsindstillede kemikaliebomber.

Det viste en episode på genbrugspladsen i Vojens i går.

Her blev Brand og Redning i Haderslev tilkaldt for at demontere en 200 liters plastbeholder med forskellige kemikalier. Beholderen var blevet lukket, fordi den skulle afhentes af Stena Kemi, men den begyndte at bule ud, og overtrykket truede med at sprænge den.

Da brandfolkene lettede på låget, sprang det op i luften og landede 50 meter væk.

Det viste sig, at nogle glas med kemikalier var knust, og kemikalierne havde indgået en kemisk forbindelse, der udviklede røg.

Brandfolkene sprøjtede skum i beholderen og fik de forskellige kemikalier adskilt.

Værst tænkelige situation

Indsatsleder Lars Damkjær, Haderslev Brand og Redning, siger, at det er umuligt finde ud af, hvilke kemiske forbindelser, der opstod, fordi kemikalierne ikke var mærket.

- Derfor var vi nød til at gå ud fra den værst tænkelige situation. Hele området blev afspærret op til 100 meter fra genbrugspladsen, fortæller han.

Haderslev Forsyning, Provas, vil nu stramme op på mærkning og sorteringen af kemikalier på genbrugspladsen.

- Vi opfordrer brugerne til at levere maling og andre kemikalierester i den originale emballage, så vi kan se, hvad det er. Hvis det ikke er muligt, bør man levere dem i en plastikdunk og skrive på den, hvilke kemikalier, der er tale om. Glas-emballage må ikke bruges, siger direktør John Hartvig Mølgaard, Provas.