Købmandsbutik blev sprængt i stykker - nu er den en kæmpesucces

Købmandsbutikken i Sommersted var tæt på at lukke. Men så sprang lokale borgere til med penge.

De fleste borgere i Sommersted husker stadig datoen 1. oktober 2014. Det var nemlig dengang, pengeautomaten ved byens købmandsbutik blev sprængt i stykker og lagde hele butikken i ruiner.

Den voldsomme oplevelse fik den daværende købmand til at opgive at fortsætte. Byen stod derfor overfor at miste sin eneste dagligvarebutik.

- Det var frygteligt, da måtte vi jo køre efter varerne hele tiden, siger montagearbejder Allan Styhs fra Sommersted.

De lokale stod klar med penge

Men beboerne i byen med de godt 1100 indbyggere ville det anderledes, og tre år senere, i 2017, blev dørene til en helt ny købmandsbutik åbnet.

quote

Det er skønt at være en del af en succes og det har det været lige siden dag et

Pia Dam Sønderby, Købmand.

Pia Dam Sønderby har været købmand i Sommersted siden 2017.
Pia Dam Sønderby har været købmand i Sommersted siden 2017.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Dengang ville ingen pengeinstitutter være med til at udlåne penge til projektet. I stedet valgte mange lokale borgere at låne den nye købmand penge, så butikken kunne blive en realitet.

- Det er skønt at være en del af en succes, og det har det været lige siden dag et, siger købmand Pia Dam Sønderby.

En succes fra første dag

Min Købmand i Sommersted blev en realitet efter et samarbejde med Dagrofa, som nu står bag et nyt initiativ, der skal åbne flere købmandsbutikker i de mindre byer, netop med hjælp fra lokalsamfundet.

I Sommersted har det i hvert fald vist sig at være et godt initiativ. I dag klarer købmanden det rigtig godt. Allerede efter mindre end et år kunne købmanden betale pengene tilbage til de borgere, som sprang til med et lån.

Jobs og sponsor for fodboldklubben

I dag har butikken 15 ansatte, hvoraf de fleste er lokale. Samtidig er købmanden blevet sponsor for de lokale fodboldhold.

Der er også blevet råd til at blive sponsor for fodboldklubben.
Der er også blevet råd til at blive sponsor for fodboldklubben.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

- Det viser, at vi står sammen herude, at vi hjælper hinanden. Vi håber så, at når de løber rundt med Min Købmand på brystet, så køber de også deres varer der, siger Hanne Holm, der er formand for Sommersted Idrætsforening.

Så borgerne i Sommersted kan hurtigt blive enige om, at det er rigtig vigtigt, at det lykkedes at bevare butikken.

- Den er uundværlig. Vi har jo prøvet i et par år, at vi ikke havde en købmand, så nu bruger vi den alt det, vi kan, siger pensionist Viola Mamsen.