Kommune blåstempler planer om vikingecenter

Haderslev Kommune har godkendt ansøgningen om at opføre et stort vikingecenter. Nu skal arbejdet i gang med at søge fonde.

Lørdag overtager Midgaard Vikingecenter officielt Skrydstruppigens grav syd for Vojens. Gravhøjen får en makeover – og det markerer samtidig det næste skridt i planerne om opførelsen af Sønderjyllands nye store vikingecenter.

Mandag godkendte Haderslev Kommune Midgaard Vikingecenters ansøgning i det sidste af fire udvalgsmøder. Det gør, at vikingecenteret kommer tættere på.

quote

Det er en blåstempling af vores projekt, og det gør det meget nemmere i vores arbejde med at søge støtte fra fonde.

Claus Ipsen, formand, Midgaard Vikingecenter

- Det er en blåstempling af vores projekt, og det gør det meget nemmere i vores arbejde med at søge støtte fra fonde, forklarer formand for Midgaard Vikingecenter, Claus Ipsen, til TV SYD.

I samarbejde med Museum Sønderjylland har Midgaard Vikingecenter indgået en aftale om adoption af en af de mest berømte gravhøje i Sønderjylland. Skrydstruppigens gravsted, beliggende lige syd for Vojens, bliver den seneste tilføjelse til rækken af gravhøje, som de frivillige ildsjæle i Midgaard Vikingecenter overtager pasningen af.

Planerne om vikingecenteret har været flere år undervejs, men nu er de kommet et skridt nærmere.

- Vi har talt med flere fonde om støtte. De nævner alle, at kommunens godkendelse er vigtig for at tildele støtten. Så nu har vi en forhåbning om, at de vil støtte vores projekt, slutter Claus Ipsen.

Det sønderjyske vikingecenter skal tiltrække både lokale og turister. Derudover er det også planen, at centret både skal tilbyde undervisning og aktiveringsprojekter i samarbejde med Haderslev Kommune.

Fakta om Skrydstruppigen

  • Skrydstruppigen blev fundet i 1935, cirka en km. sydvest for Vojens, i en stor gravhøj.
  • Pigen døde i en alder af 17-18 år, og blev begravet i en egekiste.
  • Hun var iført en kortærmet bluse af vævet uld. Mere bemærkelsesværdigt var nok hendes to øreringe af 24 karat guld.
  • Skrydstruppigen ligger i dag på Nationalmuseet, og analyser af hendes hår og tænder blev vist som en del af DR1’s dokumentarserie Historien om Danmark i april 2017.