Kommune tvang pølsevogn til at lukke - nu gentager historien sig

Pølsevogne lider stor nød og falder på stribe. I Haderslev er pølsevognen Grethe's Pølser blevet opsagt, og det er indehaveren stærkt utilfreds med.

Duften af pølser og lyden af ristede løg, der knaser, spreder sig i Grethe's Pølser, hvor stamkunderne nyder deres frokost og får en snak med indehaveren Carsten Dyeremose.

Men dét er snart fortid, for Haderslev Kommune har nemlig besluttet at opsige pølsevognen til fordel for en ny klimapark i Haderslev - Jomfrustien. 

På billedet ses det, hvordan den såkaldte Jomfrusti kommer til at se ud, efter den er færdigopført. På nuværende tidspunkt er pølsevognen Grethe's Pølser lige ved den store, røde blodbøg nederst på billedet.

Den nye klimapark i Haderslev, 'Jomfrusti'.
Den nye klimapark i Haderslev, 'Jomfrusti'.
Foto: Haderslev.dk

Det er dog ikke første gang, at en pølsevogn er blevet opsagt af en kommune.

Samme scenarie udspillede sig nemlig tilbage i december 2019, hvor pølsemanden Tung Nguyen i årtier havde langet pølser over disken på Torvet i Horsens.

Lige indtil kommunen valgte at opsige hans lejekontrakt, fordi pølsevognen ikke længere passede ind i bybilledet på torvet i Horsens. 

En ærgerlig situation

- Jeg synes, det er rigtig træls på godt jysk, lyder reaktionen fra indehaveren af Grethe's Pølser i Haderslev.

Carsten Dyeremose har været indehaver af Grethe's Pølser de seneste fem år, men pølsevognens historie går meget længere tilbage. I mere end 60 år har pølsesultne sønderjyder dagligt besøgt vognen, og i Haderslev er den ifølge stamkunderne blevet en kulturinstitution. 

- Der står en stor, gammel blodbøg bag pølsevognen, og den skal fredes, men hvorfor er min pølsevogn så ikke værd at redde, når den har været her så længe og har så stor betydning for så mange mennesker, spørger indehaveren undrende. 

Indehaveren nyder at betjene gæsterne i pølsevognen og vende stort og småt.
Indehaveren nyder at betjene gæsterne i pølsevognen og vende stort og småt.

Efter det blev offentliggjort, at Haderslev Kommune har opsagt pølsevognen, har indehaveren fået meget opmærksomhed. Blandt andet gennem en demonstration til fordel for pølsevognen og ekstra mange besøgende. 

- Jeg er overvældet over den opbakning, jeg har fået fra byens borgere. Det sætter jeg stor pris på, og jeg håber, at jeg kan få lov at blive, siger Carsten Dyeremose. 

En del af noget større

TV SYD har spurgt Kim Kabelka, medlem af Socialdemokratiet i Haderslev og næstformand for Teknik- og Klimaudvalget, om det er en fejl, at pølsevognen er blevet opsagt, og dermed ikke skal være en del af den nye klimapark. 

- Jeg vil ikke sige, at det er en fejl, men der er nogen, der ikke har tænkt på det. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke skal være en pølsevogn i parken, for selvfølgelig skal der være mulighed for at få noget at spise dernede, siger han.

Men hvorfor så overhovedet opsige pølsevognen, hvis den fortsat skal være i den nye klimapark?

- Pølsevognen er jo en lille del af Jomfrusti-projektet, selvom den har stor betydning for Carsten og for alle de mennesker, der bruger den, men forvaltningen er blevet bedt om at gøre klar til, at man kan lave klimaparken, og det kræver, at området ryddes, siger Kim Kabelka.

Håb forude

Står det til Kim Kabelka, er der ingen tvivl om, at Grethe's Pølser også vil være at finde et sted i den nye klimapark i Haderslev, når alt står færdigt, men han er kun én mand ud af 31 i byrådet. 

- Jeg har ikke hørt nogen, der har sagt, han ikke kan være der, siger han og slår fast, at han er fortrøstningsfuld. 

Ifølge en kampagne fra Danish Crown fra 2021 er antallet af pølsevogne faldet fra 700 til 100 de sidste 100 år, så der er ingen tvivl om, at pølsevognene rundt om i landet har været udfordrede. 

- Grethe's Pølser betyder bare så meget for byen, og der er så meget kultur i den vogn. Den skal bare bevares, siger stamkunden Finn Mortensen, der er kommet i pølsevognen i al dens levetid.