TV der bevæger dig

Kommunen jævner jordskred i Haderslev

Haderslev Kommune fjerner nu de 1000 tons skridende jord, der den sidste ude har været på vej mod flere boliger i Haderslev.

00:29

I dag gik Haderslev Kommune i gang med at fjerne jord fra skråningen bag boligerne i Hertug Hans Gården Andelsboligforening.

1 af 2

Haderslev Kommune sørger nu for, at de andelsboliger på Hertug Hans Gården i Haderslev, der er i fare for at blive ramt af skredet, slipper for skader.

I morges gik kommunen i gang med at fjerne en del af skråningen bag boligerne.

- Vi vil gerne sikre, at beboerne kan sove trygt om natten uden at få en stak jord i hovedet, siger Peter Lund, ingeniør i Haderslev Kommune, til TV SYD.

Ifølge kommunen er der tale om nødværge. Der kan ske yderligere skred under udgravningen af skråningen, derfor anbefaler kommunen, at beboerne ikke opholder sig i deres hjem, mens jorden fjernes.

- Vi sikrer skråningen ved at fjerne det jord, der er instabilt, og så lader vi det ligge, der er stabilt. Så har vi taget faren væk. Selvfølgelig kan det stadig skride lidt, men det er ikke noget, der kan true beboerne, siger Peter Lund.

Fem af andelshusene ligger meget tæt på den 5 meter høje skråning. I forbindelse med byggeriet af andelshusene for omkring 20 år siden er der ikke sket en tilstrækkelig sikring af den meget stejle skråning. Det viser opmålinger og undersøgelser af jordbundsforholdene, som kommunen lavede i sidste uge.

Ansvar endnu ikke placeret

Da skråningen ligger på andelsboligforeningens grund, har der været diskussion om, hvem der har ansvar for at finde en varig løsning på problemet.

- Det er ikke afklaret, hvem der skal tage endelig hånd om problemet. Nu handler det først om at sikre borgerne, så må vi bagefter finde ud af, hvem der skal betale regningen, siger Peter Lund.

Kommunen regner med, at det vil tage omkring tre dage at fjerne de omkring 1000 tons jord.

Mest sete på tvsyd.dk