Konkurs var ulovlig, mener fagforening
Der er risiko for, at de tidligere ansatte ikke får dækket den løn og fratrædelsesgodtgørelse, de normalt ville være berettiget til.
Gymnasielærernes Forening (GL) vil have Landsretten til at tage stilling til, om VUC-konkursen i juli var juridisk mulig.
Det skriver Gymnasieskolen.
For GL selv mener ikke, at konkursen var lovlig.
- Vi anfægter selvfølgelig, at man kan lade en statslig uddannelsesinstitution gå konkurs, som om det var en kattemadsfabrik, og dermed efterlade medarbejderne uden nogen rettigheder. Staten Danmark er jo ikke gået konkurs, siger Tomas Kepler, der er formand for GL, til mediet.
Han mener, at Børne- og Undervisningsministeriet burde have taget ansvar for VUC Syd frem for at lade bestyrelsen erklære institutionen konkurs.
VUC Syd konkursen kort fortalt
VUC Syd i Sønderjylland har i flere år haft en dårlig økonomi blandt andet på grund af dyre lån til byggeri.
Bestyrelsen erklærede VUC Syd konkurs i juli måned, og institutionen blev overtaget af IBC Kolding umiddelbart efter.
10 medarbejdere blev ikke genansat.
Ministerens ansvar at lukke VUC Syd
Derfor har GL's advokat Karen-Magrethe Schebye fremsat netop den påstand i et såkaldt kæreskrift på vegne af GL og de ti lærere, som mistede deres arbejde, da VUC Syd blev overtaget af IBC Kolding.
Det betyder, at der skal tages stilling til, hvilken betydning det har, at en selvejende institution som VUC Syd – uanset at den er et statsligt selveje – er en del af den offentlige forvaltning.
- Hvis en del af den offentlige forvaltning kan gå konkurs, så burde en kommune også kunne gå konkurs, og det, ved vi, kan ikke juridisk lade sig gøre, siger Karen-Magrethe Schebye.
Hun understreger, at oprettelsen af VUC Syd blev styret af Børne- og Undervisningsministeriet og ministeren, og dermed er det ministerens ansvar at lukke institutionen.
Risiko for at miste løn og godtgørelse
Ifølge mediet må de ti tidligere ansatte vente på at få deres tabte løn erstattet af Lønmodtagernes Garantifond, og der er risiko for, at de ikke får dækket den løn og fratrædelsesgodtgørelse, de normalt ville være berettiget til.
Advokat Karen-Magrethe Schebye kalder det derfor for meget vigtig sag for medarbejderne.
- På grund af konkursen har de afskedigede medarbejdere på VUC Syd ikke fået de samme rettigheder og vilkår, som offentligt ansatte normalt har, hvis de mister deres arbejde på grund af manglende økonomi, siger hun.
Konkurssagen bliver behandlet af Skifteretten i Sønderborg.
Landsretten skal i første omgang tage stilling til, om sagen skal afgøres i Landsretten eller i Skifteretten i Sønderborg.