TV der bevæger dig

Lærer: Nogle af mine elever får 14 kr. at leve for om dagen

Regeringens planer om at skære i skoleydelsen til studerende på produktionsskoler får elever til at samles til protestdemonstration.

00:53

Elever på landets produktionsskoler bliver ramt af en nedgang i deres skoleydelse.

Eleverne tager i morgen til København, for at protestere mod planerne om at skære i produktionsskoleelevernes skoleydelse. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

1 af 2

Elever fra produktionsskolen i Haderslev har travlt. De er i gang med at lave bannere og plakater til i morgen, hvor de drager til hovedstaden for at protestere.

Finanslovsforslaget for 2017 lægger nemlig op til, at der skæres voldsomt i elevernes skoleydelse.

Det betyder, at elever, der i øjeblikket får 890 kroner om ugen til at leve for, fra næste år risikerer at ryge ned på 350 kroner. Og det er for lidt, mener de. 

Eleverne drager i samlet flok til Christiansborg, hvor de vil protestere i flok sammen med elever fra andre produktionsskoler rundt omkring i landet. 

- Der er mange, der bliver meget frustrerede, for hvordan skal dem, der bor i egen lejlighed kunne klare at betale deres faste udgifter, spørger Karsten Sejersbøl. Han er vejleder på produktionsskolen i Haderslev, og er med til at forberede elevernes protesttur. 

Han mener at mange elever kommer i vanskeligheder, hvis ydelsen skæres ned med de op til 60 %, som regeringen lægger op til. 

- Vores elevers skoleydelse bliver skruet ned fra 890 kroner til 350 kroner om ugen. Det vil sige, at mange af vores elever, når busbilletter og den obligatoriske madordning er betalt, så vil de være nede på et dagligt beløb på 14 kroner, så det er ikke særlig mange penge, de har at leve for. 

Jonas Zeerow fra Vojens er elev på produktionsskolen, og han er også klar til at protestere.

Det vil generelt blive meget stramt for mig, at klare mig gennem hverdagen.

Jonas Zeerow, elev, produktionsskolen i Haderslev

- Det vil generelt blive meget stramt for mig at klare mig gennem hverdagen, siger han om de planlagte nedskæringer.

Han er bange for, at både ham selv og flere andre elever kan føle sig presset til at droppe produktionsskolen, hvis deres skoleydelse skæres så voldsomt. 

Jonas Zeerow er nervøs for de planlagte nedskæringer. - Det bliver stramt, siger han. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

- Jeg vil nok føle mig presset til at starte på en uddannelse, selvom jeg egentlig ikke er klar til det, siger han til TV SYD. 

- Vi vil gerne fortælle politikerne, at det ikke er i orden det her. Især dem, der er under 18 og bor hjemme, de vil slet ikke kunne få hverdagen til at hænge sammen, så der bliver nok et stort frafald, hvis det her bliver indført, siger Jonas Zeerow.

I morgen mødes han med sine kammerater på produktionsskolen, for at køre i bus til København. Protesten varer fra  kl. 12.00 til 14.00 torsdag eftermiddag.