Lejere varmer sig med ovn og tæpper, fordi de ikke kan komme af med dyrt gasfyr

De stigende energipriser rammer skævt. Særligt går det hårdt ud over personer, der bor til leje, da de ikke selv kan beslutte, om de vil investere i en varmepumpe, termoruder eller hulmursisolering for at slippe for den dyre gas.

I en boligforening i Vester Sottrup nær Sønderborg bor pensionist Jette Thomsen.

Hendes 72 kvadratmeter store lejlighed varmer hun normalt op ved at tænde for radiatorer, men sådan bliver det ikke denne vinter. 

Radiatorne varmes nemlig op med gasfyr, men det er alt for dyrt lige nu, mener Jette Thomsen.

quote

Jeg går heller ikke i bad hver dag, som jeg gjorde førhen, for så sparer jeg lidt på el til min elvandvarmer

Jens Otto Nielsen, pensionist, Haderslev

I stedet har hun købt en gasovn, som har fået plads midt i stuen.

- Den bliver tændt et kvarters tid om aftenen, og så har jeg varme nok hele aften, indtil jeg går i seng. Bliver det koldere må jeg kravle under et tæppe og tage ekstra strømper på, siger hun og tilføjer, at hun også er stoppet med at bruge sin opvaskemaskine og i stedet vasker op i hånden for at spare.

Gasovn hjemme hos Jette Thomsen
Hjemme i stuen hos Jette Thomsen står nu en gasovn. Den tænder hun i et kvarter hver aften, da det er billigere end at have sine radiatorer tændte.
Foto: Lucas Mæng, TV SYD

- Og stiger gasprisen, bliver det noget værre noget. Så må jeg bare håbe, at det kan løbe rundt.

Aconto sat op med 175 procent

Lidt længere nordpå varslede Haderslev Fjernvarme tirsdag, at fjernvarmeprisen bliver hævet med 75 procent fra årsskiftet.

Det sker, fordi fjernvarmen primært kommer fra de meget dyre træpiller. Prisen på træpiller er mere end fordoblet i løbet af det seneste års tid. Årsagen er blandt andet, at kraftvarmeværker har brugt store mængder træpiller til at lave strøm, hvilket har drevet priserne op.

Salus Boligadministration i Haderslev ved, at de stigende priser gør ondt på deres lejere lige nu.

For at undgå pludselig at skulle sende en ekstraregning til lejerne har de valgt at øge lejernes acontobeløb.

Lejere i Haderslev bliver ramt af dyrere gas.
Vicedirektør hos Salus Boligadministration i Haderslev, Lisbeth Jakobsen, ved, at et par ekstra 100 kroner på varmeregningen hver måned gør ondt på mange af lejerne.
Foto: Lucas Mæng, TV SYD

Nogle steder er beløbet sat op med 175 procent siden januar.

Stigningen er sket af to omgange, og mange af lejerne reagerede ved at ringe og spørge, hvordan de kan spare på el og varme.

- For nogle af vores lejere betyder det faktisk en hel del, at de midt i alverdens prisstigninger skal af med et par ekstra 100 kroner i måneden til at opvarme deres bolig, siger vicedirektør Lisbeth Jakobsen, som ikke er sikker på, om det hævede acontobeløb er nok.

Det gælder Jens Otto Nielsen, der bor til leje hos Salus Boligadministration i Haderslev.

Han er pensioneret og mener derfor, at det er begrænset, hvad han kan gøre for at få flere penge mellem hænderne.

quote

Det er klart, at med den vintersæsonen vi står overfor, er det ikke tilfredsstillende set med vores beboeres øjne

Brian Skou Juhler Larsen, teknisk chef hos Salus Boligadministration

- Jeg synes allerede, at jeg sparer på el, på mit madbudget og handler så billigt som muligt. Jeg går heller ikke i bad hver dag, som jeg gjorde førhen, for så sparer jeg lidt på el til min elvandvarmer, fortæller han og tilføjer:

- Ellers er det et spørgsmål om at sænke temperaturen og tage en ekstra trøje på. Der er jo ikke andet at gøre.

Må vente to år på fjernvarme

Som lejere kan hverken Jens Otto Nielsen eller Jette Thomsen selv beslutte, om de vil investere i en varmepumpe, termoruder eller hulmursisolering for at slippe for den dyre gas.

Lejere i Haderslev bliver ramt af dyrere gas.
Teknisk chef hos Salus Boligadministration, Brian Skou Juhler Larsen, vil gerne skifte til fjernvarme i flere af udlejningsboligerne, men det kan først lade sig gøre om to år.
Foto: Lucas Mæng, TV SYD

Det er udlejers beslutning, og teknisk chef hos Salus Boligadministration, Brian Skou Juhler Larsen, vil gerne kunne udskifte gasfyret i flere af deres afdelinger.

Allerhelst vil han gerne have fjernvarme, men udsigten hertil er lang. Han fortæller, at det højst sandsynligt ikke kan ske før 2024.

- Det er klart, at med den vintersæsonen vi står overfor, er det ikke tilfredsstillende set med vores beboeres øjne, siger han.

Samme forklaring har Jette Thomsen i Vester Sottrup fået af sin boligforening. Hun er afklaret med, at hun må leve med den dyre gas i to år endnu, men med to potentielle hårde vintre i sigte, forbereder hun sig på sparsomme tider.

- Jeg må spare, så godt jeg kan. Der er intet andet at gøre, siger hun.