TV der bevæger dig

To lokale landsbyer er med i opløbet om blive årets landsby

Over Jerstal i Haderslev Kommune og Ansager i Varde Kommune konkurrerer med Vallekilde i Odsherred Kommune i finalen om at blive Årets Landsby 2017.

Ansager og Over Jerstal er i finalen om at blive Årets Landsby 2017. Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

Fremtidens landsby er mere end forsamlingshuse og landsbylaug. Over hele landet udtænker lokale ildsjæle løsninger, som er med til at gøre landsbyerne digitale.

Og det er ildsjælenes digitale påfund, der bliver hyldet med prisen som Årets Landsby 2017, der uddeles for 21. gang i år. Bag prisen står Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark. 

Det gode liv ikke opstår af sig selv. Det er resultatet af et hårdtarbejdende fællesskab af frivillige kræfter, som bruger teknologien til at udvikle og fremtidssikre deres landsby

Annette Vilhelmsen,  formand for bedømmelseskomiteen, Årets Landsby 2017.  

Siden ansøgningsfristen den 18. april har bedømmelseskomiteen læst sig gennem et væld af ansøgninger fra landsbyer over hele landet. Nu er feltet indsnævret til tre landsbyer med særligt fokus på det digitale. 

Over Jerstal i Haderslev Kommune og Ansager i Varde Kommune konkurrerer med Vallekilde i Odsherred Kommune i finalen om at blive Årets Landsby 2017.

Med temaet Den Digitale Landsby har bedømmelseskomiteen haft særligt fokus på samspillet mellem bosætning, demokratisk dannelse og digitalisering, fortæller Annette Vilhelmsen, der er formand for bedømmelseskomiteen og direktør for Tietgen i en pressemeddelelse om kåringen.

- Landsbyerne viser med al tydelig, at det gode liv ikke opstår af sig selv. Det er resultatet af et hårdtarbejdende fællesskab af frivillige kræfter, som bruger teknologien til at udvikle og fremtidssikre deres landsby. Det er denne indsats, vi gerne vil hædre med prisen, siger  Annette Vilhelmsen.

Vinderen af Årets Landsby 2017 bliver kåret til sommer.

Ansager og Over Jerstal i finalen om at blive Årets Landsby 2017

Ansager:
Med nyheds- og kommunikationsplatformen Ansager.info holder byens borgere, foreninger og forretningsliv hinanden ajour med livet i landsbyen. Hjemmesiden, der blev etableret i 2012, havde i 2016 et månedligt besøgstal på over 30.000. En succes, landsbyen tilskriver de frivillige kræfter, som tidligt sørgede for bredbånd i landsbyens opland. Landsbyen har også lanceret en udviklingsplan for 2020, ligesom TV-dækningen af lokale begivenheder og en festival-app har sat Ansager på det digitale landsbykort.
Over Jerstal:
I Over Jerstal nyder landsbyens ca. 1.150 indbyggere i dag godt af både Stofa Fiber, Yousee og almindelig ADSL. For byen har haft brug for en internetdækning i topkvalitet for at forløse digitale idéer fra landsbyens ildsjæle. Et udpluk af dem er Borgerforeningens indkøb af et 3D-kamera, der skal forevige landsbyen i Virtual Reality og opsætningen af QR-koder i byparken. Ligesom byens unge de seneste fire år har siddet natten igennem til LAN-parties i hallen, der har fået indlagt fibernet. 

 

 

 

 

 

Mere kultur