Møde om genåbning på vej - gør klar til at øge testkapaciteten

På mandag er alle landets borgmestre indkaldt til et virtuelt møde med regeringen om en genåbning. I Haderslev gør de klar til ekstra test.

På mandag er alle landets borgmestre indkaldt til møde med regeringen om en mulig genåbning. Det skriver DR, og det bekræfter Haderslevs borgmester, H. P. Geil, Venstre, overfor TV SYD.

- Vi har fået at vide, at vi skal tale om teststrategi og regeringens tanker om en langsom genåbning. Det helt store spørgsmål er, om vi kan få de ældste elever i grundskolerne tilbage i skole, siger H. P. Geil.

Derfor forbereder man sig på at øge kommunens testkapacitet, hvis det er forudsætningen for yderligere genåbning. Ifølge H.P. Geil kan man lave op til 1.500 podninger om dagen i Haderslev Kommune, men det tal kan øges med relativt kort varsel, da man kan rekruttere podere via jobcenteret.

På mandag vender 0.-4.-klasseseleverne tilbage i skolerne, og her vil de mobile testenheder køre rundt til skolerne, så medarbejderne, der ønsker det, kan blive testet to gange i ugen. Derudover testes ansatte på ældreområdet også flere gange om ugen gennem Region Syddanmarks aftale med Carelink.

Krydser fingre trods stigninger i nabokommunerne

Invitationen til mødet med regeringen blev sendt i torsdags, men siden da er smittetrykket steget betragteligt i blandt andet Aabenraa og Kolding Kommuner. Kolding har på en uge mere end firedoblet smittetallet og har nu landets højeste incidenstal på 252, og alle kommunens skoler og daginstitutioner er lukkede.

I Aabenraa Kommune syd for Haderslev findes det næsthøjeste incidenstal i Syd- og Sønderjylland på 106.

I ligger jo midt mellem Kolding og Aabenraa kommuner, tror du, det er realistisk, I kan få lov til at åbne?

- Vi ved det ikke, det er jo ikke noget, vi vælger som kommune. Vi fik invitationen i torsdags, men tingene ændrer sig hurtigt for tiden i Kolding, men også Aabenraa og Flensborg, siger H. P. Geil.

Det virtuelle møde er på mandag klokken 11. På mødet deltager, udover landets borgmestre, fire ministre, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.