TV der bevæger dig

Naboprotest: Kæmpe landvindmøllepark bliver hastet igennem

Lokale borgere kunne onsdag aften stille spørgsmål til planerne om en landvindmøllepark med 39 kæmpemøller ved Kastrup og Tiset Enge mellem Gram og Ribe.

Lokale borgere forsøger at sætte sig ind i kæmpe vindmølleprojekt.

Mange kommuner har sat deres vindmølleplaner i bero, mens vi venter på resultaterne af en stor national undersøgelse af vindmøllers effekt på mennesker helbred. Men ikke Haderslev Kommune. Her holder kommunen onsdag aften borgermøde om planerne for Danmarks største vindmøllepark på land.

39 kæmpemøller skal stilles op i området Kastrup og Tiset Enge mellem Gram og Ribe. Nogle af dem i et område som indtil for få måneder siden var klassificeret som værdifuldt landskab.

Det vælter jo op med dokumenter. Du sidder med 1.000 forskellige sider, du skal sætte dig ind i som er juridisk svært. Jeg er ikke jurist, så det giver ekstra arbejde at sætte sig ind i det.

Finn Nielsen, nabo til vindmølleprojektet

Projektet har vakt stor lokal modstand, fordi borgerne i området frygter de nye kæmpemøller. Naboerne til vindmølleparken frygter, at de taber kampen mod vindmøllerne, fordi kommunen - efter deres mening - haster en beslutning igennem. På den måde bliver det umuligt for almindelige borgere at nå at sætte sig ind i det kæmpe planmateriale, der ligger bag.

- Det vælter jo op med dokumenter. Du sidder med 1.000 forskellige sider, du skal sætte dig ind i som er juridisk svært. Jeg er ikke jurist, så det giver ekstra arbejde at sætte sig ind i det, siger en naboerne, Finn Nielsen, til TV SYD.

Han og de andre naboer, der lige nu kæmper mod kæmpevindmølleplanen, har ifølge loven otte uger til at komme med indsigelser.

- Man bliver lidt desperat, når det bliver presset igennem på den måde, forklarer Finn Nielsen.

Læs også Borgere raser over degradering af værdifuldt landskab

De otte uger følger loven. Men naboerne er enige om, at det er alt for lidt i denne sag.

- De skulle tage hensyn til, at det er almindelige borgere de har kontakt til, uddyber Ulla Krab, der også er naboer til de kommende kæmpevindmøller.

Finn Nielsen har valgt at bruge en uges ferie for at læse sig igennem de mange hundrede siders dokumenter i sagen.

Du kan læse hele VVM-redegørelsen for vindmølleparken på Haderslev Kommunes hjemmeside.