TV der bevæger dig

Nævn tager erstatninger fra patienter

Jørn Buch fra Haderslev er langt fra alene om at få frataget sin erstatning af Ankenævnet for Patienterstatning.

04:48

1 af 2

Jørn Buch er ikke den eneste patient, der har fået frataget eller reduceret en erstatning. Ankenævnet for Patienterstatningen omgjorde i alt 131 sager om erstatning i 2014 til skade for patienten.

Oftest er det patienten selv, der anker en sag i håb om at få tilkendt flere penge. Men det kan også ske på initiativ fra regionen, der ønsker at prøve en sag for at få reduceret eller frataget en erstatning.

Camilla Hammer, kontorchef i Ankenævnet for Patienterstatningen, kan ikke kommentere den konkrete sag, men siger til Radio24syv:

- Hvis vi ikke er enige i afgørelsen, så skal vi træffe den afgørelse, vi mener, er rigtig - og hvis det betyder, at afgørelsen falder ud til skade for patienten, jamen så er det sådan, det er. Nævnet skal træffe den rigtige afgørelse.

I Patientforeningen vækker sagen om Jørn Buch harme:

- Det sker, at patienter må betale erstatning tilbage, men jeg har ikke været ude for så grelt et eksempel før, siger Niels Jørgen Langkilde, Landssekretær i Patientforeningen, en organisation der er positiv over for privathospitaler, men som varetager alle patienters interesser.

Han retter også kritik mod, at Jørn Buch skal betale pengene tilbage ni måneder, efter han har fået dem.

- På det tidspunkt, har patienterne jo for længst brugt pengene på ting, de skal ud og anskaffe sig, fordi de er blevet handicappet i en eller anden grad, siger han.