TV der bevæger dig

Ny direktør skal skabe ro på jobcenter efter kritik af ulovlige metoder

Haderslev Kommune opslår en ny direktørstilling med ansvar for beskæftigelsesområdet efter et langt forløb med kritik af ulovlige besparelser på ledige.

- Nu får vi fuld ledelseskraft, siger Haderslevs borgmester Hans Peter Geil. Arkiv. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Nu forsøger Haderslev Kommune at skabe ro på området for ledige. Byrådet har besluttet at udvide direktørholdet på rådhuset med en ny, som skal stå i spidsen for kommunens indsats på beskæftigelse og integration. Det besluttede Haderslev Byråd den 24. juni.

Dermed forsøger politikerne at skabe ro på Jobcenter Haderslev, som i lang tid har været kritiseret både  internt  og eksternt. Blandt andet for at være politisk pålagt at prioritere kommunens økonomi frem for de ledige ved at lægge loft over antallet af tildelte førtidspensioner fordi politikerne havde besluttet at spare ti millioner kroner på området. 

Det ville i givet fald være ulovligt, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Socialdemokratiet, har to gange krævet en redegørelse fra kommunen i sagen.

Læs også Minister dumper redegørelse fra Haderslev

Desuden har en kritisk ekstern konsulentrapport dokumenteret, at konflikter blandt kommunens direktører har medført, at store dele af medarbejderne opfattede ledelsens beslutninger som resultat af magtkampe mere end som saglige beslutninger.

Læs også Besparelser i jobcenter kan være ulovlige

Nu fjerner politikerne så beskæftigelsesområdet fra direktør Rune Larsson, der også har ansvar for borgerservice, teknik og miljø. I stedet lægges det under en nyoprettet direktørstilling, som ventes besat 1. november. Indtil da er området lagt i hænderne på kommunaldirektør Peter Karm.
 

Tidslinje for sagen:

  • I august 2019 vedtager politikerne i kommunens beskæftigelsesudvalg, at langt færre borgere skal have tilkendt førtidspension, resourceforløb og fleksjob. Målet er at spare ti millioner kroner om året. 
  • Professor i socialret, Kirsten Ketscher, Københavns Universitet, kalder reglerne for ulovlige.
  • I november 2019 dumper beskæftigelsesminister Peter Hummelgard, Socialdemokratiet, en redegørelse fra Haderslev Kommune om besparelsen på ti millioner kroner på kommunens ledige.  Ministeren forlanger ny redegørelse.   
  • I december 2019 appellerer medarbejderne i afdelingen til ledelse og politikerne om hjælp.
  • I februar 2020 fortæller en tidligere socialrådgiver i et åbent brev til samtlige politikere om et råddent arbejdsmiljø, svag ledelse, sager, der bliver syltet, manglende sparring og ulovlige beslutninger.
  • I marts 2020 bestiller Haderslev Kommune en ekstern undersøgelse af Jobcenter Haderslev.
  • 24. juni 2020 beslutter byrådet at oprette en direktørstilling for beskæftigelsesområdet. Samtidigt anmoder byrådet om, at politikerne i beskæftigelses- og integrationsudvalget revurderer planerne fra 2019, så de besluttede resultater kan opnås på en anden måde.

 

 

Mest sete på tvsyd.dk