TV der bevæger dig

Økonomi-timer til unge

Mange unge har ikke styr på, hvad der står på en lønseddel, og hvad en forskudsopgørelse er for noget. Det vil Fagforeningen 3F gøre noget ved.

04:52

Regningerne på bordet er Martin Andersens. Han tog sit første forbrugslån som 18-årig. I dag er han 25 år og skylder mellem 200.000-300.000 kr. væk.

Mette Reissmann skal lære unge 3F'ere, hvordan de får styr på økonomien. Foto: Steen Brogaard

1 af 3

Derfor får 50 unge 3F-medlemmer i Haderslev i dag besøg af Mette Reissmann, kendt fra TV3-programmet Luksusfælden. Hun skal undervise dem i, hvordan de undgår at falde i gældsfælden.

Det skal blandt andet handle om lån, budgetkontoer, og om hvordan man generelt danner sig et overblik over økonomien.

Ikke styr på selvangivelsen

Mange unge har ikke styr på, hvad der står på en lønseddel, og hvad en forskudsopgørelse er for noget.

De unge får ikke indberettet de rigtige tal til Skat, og de opbygger ofte gæld. Tal fra RKI-registret viser, at omkring 50.000 unge i alderen 21-30 år i dag står registreret som dårlige betalere. Det er rekordhøjt.

Glemmer konsekvenserne

De unge vil have dyre mobiltelefoner, lækre mærkevarer og eksotiske rejser. Også selvom de ikke har råd.

Mange unge ser stort på økonomien og tænker ikke på konsekvenserne, når de overtrækker dankortet eller tager et kviklån.

- Nu om dage kan man låne og lave overtræk på et utal af måder, og man kan let komme til at bruge sit skattefradrag to gange, hvis man ikke har styr på Skats selvbetjening. Når mange unge så ikke ved ret meget om helt basale grundbegreber i økonomi, får man en eksplosiv cocktail, siger Mads Engholm, senioranalytiker i Ungdommens Analyse Enhed til Politiken.dk. 

Ufaglærte unge har sværest ved økonomi

En undersøgelse foretaget af Ungdommens Analyse Enhed viser, at det især er unge med kort uddannelse eller slet ingen uddannelse, der går i gældsfælden.

- Det er typisk unge, som ikke er boligt orienteret, der får problemerne. De tager SU-lån, som de regner med at kunne betale tilbage, når de får arbejde, men når de så dropper uddannelsen, bliver de enten arbejdsløse eller tjener mindre som ufaglærte, end de havde troet, siger Mads Engholm, senioranalytiker i Ungdommens Analyse Enhed til Politiken.dk og fortsætter:

- De er typisk ikke blevet udrustet hjemmefra med en forståelse af, hvordan lån og økonomi foregår. Inden fælden klapper, oplever de det slet ikke som et problem.