TV der bevæger dig

Overrasket speedway-ikon: Hyldet for at sætte Vojens på verdenskortet

Ole Olsen har givet stafetten videre til sin søn. Med det generationsskifte på plads mente Haderslevs borgmester, at speedway-ikonet skulle hyldes.

00:37

Se et kort sammenklip af borgmesterens tale til Ole Olsen. Video: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

"Jeg har kaldt jer to herop, fordi I begge to er noget særligt”

Blandt 335 erhversdrivende, borgmester og tapas befandt speedway-ikonet Ole Olsen sig i dag. Haderslev Kommunes nytårskur for kommunens erhvervsliv blev afholdt, men Ole Olsens fremmøde var ekstra vigtigt, det vidste han bare ikke selv.

Han har betydet alt. (…) Der var ikke mange, der vidste, hvad speedway er, før Ole Olsen blev verdensmester.

H. P. Geil, borgmester (V), Haderslev Kommune

Fra 1. januar er ejerskabet af Ole Olsens Vojens Speedway Center givet videre til sønnen Jacob. Et center Ole Olsen ellers selv byggede op for 44 år siden.

Og netop på grund af generationsskiftet syntes Haderslevs borgmester, H. P. Geil (V), at det var på sin plads at give sportsstjernen fra Vojens en hyldest.

Så op på scenen kom en overrasket Ole Olsen med søn.

”Aktiv med hjerte og vilje”

Med grin og anekdoter fik borgmesteren sagt en tak til Ole Olsen, som borgmesteren selv kalder det største sportsikon, der har været i Danmark i nyere tid.

- Du har om nogen levet op til vores ny slogan: Aktiv med hjerte og vilje. Gennem 40 år har du sørget for, at Vojens og nu Haderslev kom på landkortet og verdenskortet, sagde H. P. Geil blandt andet i sin tale.

Chokolade til guldet

Med de flotte ord fulgte en buket blomster og Toms Guldbarre. Blomster er typisk, når nogen hyldes, chokoladebaren er lidt mere atypisk, men der er en helt speciel årsag til den gave.

Guldbarreløbet – et speedwayløb sponsoreret af Toms Fabrikker – har Ole Olsen deltaget i mange gange. Han har vundet løbet syv gange, hvilket har indkasseret to ægte guldbarrer, der stadig troner derhjemme.

00:13

Ifølge Haderslevs borgmester er to rigtige guldbarrer ikke nok hjemme i stuen. Derfor fik Ole Olsen som supplement en af chokolade. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Luk video

Men lige chokoladeudgaven vækker ekstra minder. I 1972 fulgte sådan en i kæmpeformat nemlig med sejren, men Olsen-familien spiste den ikke selv dengang.

Sønnen Jacob kom nemlig til verden få dage efter løbet, så chokoladepræmien blev delt ud til personalet på sygehuset. Det huskede Ole Olsen tydeligt, som han i dag stod der på podiet:

- Det mindede mig lige om det, og at Jacob stod der, synes jeg var lidt specielt. Det rørte mig da lige lidt, fortæller Ole Olsen til TV SYD, kort tid efter han trådte ned af podiet.

- Han har betydet alt

Ole Olsen fortæller, at han ikke vidste, at der ville komme rosende ord fra borgmesteren hans vej:

- Jeg blev lidt overrasket, da han kaldte os op. Jeg tænkte, hvad har han nu gang i?

Men det eneste borgmesteren havde gang i, var såmænd bare at fortælle, hvilken betydning den tidligere speedwaykører har haft for Vojens og senere hen Haderslev Kommune.

- Han har betydet alt. (…) Der var ikke mange, der vidste, hvad speedway er, før Ole Olsen blev verdensmester, siger borgmester H. P. Geil (V) efter takketalen:

- Der har ikke været nogen sportsbegivenhed, der kunne lokke så mange tilskuere til enkeltløb, som Ole Olsens speedwayløb.

Og ordene, de er taget med ned fra podiet:

- Det var nogle fantastiske ord. Det rørte mig da lidt, og jeg er selvfølgelig meget glad ved det, samtidig bragte det også lidt minder tilbage, siger Ole Olsen.

335 erhvervsdrivende var mødt op til Haderslev Kommunes nytårskur. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Hvad så nu?

Læs også Olsen-junior skal bringe speedway-magien tilbage

Med sønnens overtagelse er Ole Olsen nu væk fra Vojens Speedway Center – eller næsten, i hvert fald.

- Nu skal jeg bare slappe lidt af og holde øje med ham (sønnen Jacob red.). Ellers skal jeg kigge lidt og sige, at det ikke var, som dengang jeg lavede løb herude, griner Ole Olsen og siger om sønnen:

- Jeg er sikker på, at han er den helt rigtige mand, han har jo den samme passion.

Selvom et job ryger ud af billedet, slutter speedway-engagementet ikke. Ole Olsen fortæller, at han stadig vil drive sit firma Speedsport, der anlægger baner til de store speedwayløb.

Mest sete på tvsyd.dk