Pengene er brugt: Lille ø går glip af nye boliger

Alt var klar til byggeprojekt på Aarø. Men øen var for sent ude, da pulje på 30 millioner blev fordelt.

En pulje på 30 millioner kroner var afsat af Nybyggerifonden til nye almene boliger på småøerne. Den pulje ville Aarø i Lillebælt bruge til at opføre ti nye almene boliger på den lille ø.

Boligselskabet HAB i Haderslev havde sagt ja til at bygge dem, der var afsat en grund, hvor de kunne bygges, Haderslev Kommune ville støtte projektet, og over 60 personer havde vist interesse. Alt var på plads.

Men alle pengene er allerede brugt af større ø-kommuner som Læsø, Samsø og Ærø. Kun ét projekt på en af de 27 småøer, Orø, har fået penge. Pengene skulle ellers bruges i perioden fra 2021 til 2026.

quote

Jeg synes, processen har været under al kritik.

Karina Lorentzen Dehnhardt, Socialistisk Folkeparti

Det ærgrer Connie Hansen, som er formand for Aarø Beboerforening.

- Jeg synes, det er uretfærdigt. Når man læser udkastet til loven, så står der ø-kommuner og småøer, og der er kun én småø, der er blevet tilgodeset, siger hun.

Aarø har ingen almennyttige boliger, og som øsamfund er det ofte ikke muligt at få bygget nogle, hvis ikke man får tilskud. Det gør sig også gældende for Aarø.

Med håret i postkassen

Puljen til almennyttige boliger på de små øer er en del af indsatsen mod affolkning i de danske yderområder.

Byrådskandidat for SF i Haderslev, Hanne Pedersen, mener, at man har prioriteret pengene forkert.

- Det er primært økommuner, der har fået tilskud. Den forudsætning har man ikke været klar over på Aarø, så man har stået med håret i postkassen, siger hun.

Hanne Pedersen beder derfor om hjælp fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der er formand for Folketingets landdistriktsudvalg. Hun er også uforstående overfor processen.

- Processen har været under al kritik. Man har ikke givet mulighed for, at småøerne har kunnet gøre sig gældende, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Grøn Boligaftale

Den såkaldte boligpulje er et led i 'Grøn Boligaftale', som regeringen i samarbejde med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Sikandar Siddique (UFG) har indgået.

I aftalen står der, at økommuner og småøer har mulighed for at overskride maksimumbeløbet, der normalt gælder for alment byggeri på småøerne. Betingelsen gælder allerede for ældreboliger, men er i aftalen udvidet til også at omfavne unge- og familieboliger.

I aftalen er der afsat en pulje på 30 millioner kroner fra Nybyggerifonden i perioden 2021 til 2026 til nye almene boliger på småøerne. Det svarer til 400.000 kroner per bolig, hvilket er omkring 20 procent af den samlede pris per bolig. Alle 30 millioner er dog allerede givet ud.

Puljen kunne støtte etableringen af 75 nye almennyttige boliger på småøerne.

Derudover er der afsat en pulje på seks millioner kroner fra Landbyggefonden til huslejenedsættelse for eksisterende almene boliger på småøerne.

Hun forstår ikke, hvordan en pulje, der skulle holde til 2026, allerede er tømt. Nu kalder hun boligminister Kaare Dybvad (S) i samråd.

- Jeg håber på, at vi kan få genovervejet, om der ikke skal sættes lidt flere penge af. Ellers vil jeg have svar på, hvilke initiativer der skal skaffe flere boliger til de mindste øer, siger hun.

Hun mener, at de større øer kan have en fordel og påpeger, at de større ø-kommuner har egne boligselskaber og kommunalforvaltninger.

- Jeg underkender ikke, at de andre øer har haft et behov for pengene. Det er dyrere at bygge på øerne. Jeg synes bare, at processen har været for besværlig for småøerne, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Aarø holder fanen højt

Det er dog ikke kun Karina Lorentzen Dehnhardt, der ønsker at få flere penge i puljen. 

For selvom der ikke umiddelbart er udsigt til nye almene boliger på Aarø, så holder formand for Aarø Beboerforening Connie Hansen fortsat fanen højt.

- Så må vi sgu kæmpe for, at der kommer en ny pulje, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra boligminister Kaare Dybvad.