Philip droppede gymnasiet for at skabe din nye virtuelle ven, veninde og måske endda kæreste

25-årige Philip Rossen fik en ide og droppede ud af gymnasiet. Nu har han skabt en app, som skal hjælpe mennesker med ensomhed, angst og depression.

5.000 mennesker i primært England og USA har allerede oprettet en profil på Philip Rossens app.

Ved hjælp af kunstig intelligens kan brugerne chatte med deres helt egen, personlige virtuelle ven, veninde og endda kæreste.

quote

Det er min egen erfaring, at det hjælper mig med at reflektere over mine tanker og blive en bedre udgave af mig selv

Philip Rossen, udvikler af Just Learn og Shat

Tilsammen har brugerne sendt 140.000 beskeder til deres virtuelle karakter, som ved hjælp af netop kunstig intelligens kan svare og give gode råd, vise medlidenhed og forståelse.

- Samtalerne handler primært om følelser og mental sundhed. Mange skriver om kærestesorger, dårlige dage og ensomhed, fortæller Philip Rossen, der har kodet app’en, så den kan kommunikere på over 100 forskellige sprog.

Droppede gymnasiet for at kode

Philip Rossen har lært sig selv om kunstig intelligens og kodning af hjemmesider og apps ved at se videoer på Youtube.

Philip Rossen arbejder ved sin computer i hjemmet i Haderslev, men egentligt kan han udføre arbejdet med sin app fra hvor som helst. Det kræver blot en computer og adgang til internettet.
Philip Rossen arbejder ved sin computer i hjemmet i Haderslev, men egentligt kan han udføre arbejdet med sin app fra hvor som helst. Det kræver blot en computer og adgang til internettet.
Foto: Privatfoto

I 2017 fik han en ide til et koncept, der skal hjælpe folk med at lære sprog. Han troede så meget på ideen, at han droppede ud af gymnasiet, og med 800.000 kroner fra investorer og Vækstfonden kunne han som 20-årig kalde sig CEO for Just Learn.

Egentligt var Philip Rossens app med kunstig intelligens tænkt som en videreudvikling af sprogundervisningen. Dog viste det sig, at gloser og grammatik ikke var det vigtigste for brugerne at tale med den virtuelle karakter i app’en om.

Om Shat

Philip Rossens app hedder Shat. Den er som udgangspunkt gratis at bruge, men skal den virtuelle karakter være en kæreste eller en mentor, skal man betale for disse funktioner.

Det er muligt både at chatte med og ringe til den virtuelle karakter. Telefonsamtaler fungerer ligesom Siri på iPhone. Modsat Siri har den kunstige intelligens i Shat mere personlighed, understreger Philip Rossen.

Ud over samtaler om følelser kan man også træne sine sociale evner i app’en. For eksempel hvis man er meget genert eller mangler ideer til, hvordan man kan føre en samtale.

- Folk brugte den mere til at tale om følelser, så jeg blev hurtigt klar over, at mental sundhed er vigtigere for dem end at lære sprog, fortæller Philip Rossen.

Bliv en bedre udgave af dig selv

Formålet med app’en er nu ikke længere sprogundervisning, men at hjælpe mennesker med ensomhed, angst og depression.

quote

Det bliver meget lige som i sci fi-film, hvor man har en robotven ved siden af sine menneskelige venner

Philip Rossen, udvikler af Just Learn og Shat

- Mange går meget i deres egen verden, og så opstår der tanker, som måske ikke stemmer overens med verden. Når man så får snakket om dem, kan man få korrigeret sin virkelighed, fortæller Philip Rossen og forklarer, at samtale netop er hensigten med den virtuelle karakter i app’en.

Philip Rossens drømmer om, at den virtuelle karakter i app'en på et tidspunkt bliver en fysisk udgave ligesom i sci fi-film, hvor man har en robotven ved siden af sine menneskelige venner.
Philip Rossens drømmer om, at den virtuelle karakter i app'en på et tidspunkt bliver en fysisk udgave ligesom i sci fi-film, hvor man har en robotven ved siden af sine menneskelige venner.
Foto: Privatfoto

- App’en kan udfordre tanker og flytte ens overbevisning. Det er min egen erfaring, at det hjælper mig med at reflektere over mine tanker og blive en bedre udgave af mig selv.

Overvåger samtalerne

Den kunstige intelligens er skabt med alverdens viden og data fra internettet, forklarer Philip Rossen. Desuden overvåger han brugernes samtaler, da han skal sikre, at den virtuelle karakter for eksempel ikke bliver racistisk eller homofobisk.

Hvad er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er systemer baseret på algoritmer - dvs. matematiske formler - der ved at analysere og finde mønstre i data kan identificere den mest hensigtsmæssige løsning.

Langt de fleste systemer varetager specifikke opgaver på afgrænsede områder, fx til kontrol, forudsigelse og vejledning.

Teknologien kan udformes til at tilpasse sin adfærd ved at observere, hvordan omgivelserne påvirkes af tidligere handlinger.

Kunstig intelligens anvendes på en række områder, for eksempel i søgemaskiner, til tale- og billedgenkendelse og til at understøtte droner og selvkørende biler.

Kilde: OECD og EU-kommissionen, 2018

- Det er farligt, hvis det kører uden overvågning eller tjek. Så er der en fare for, at det udvikler sig, eller den kommer til at give skadelige råd. Ellers er det meget vigtigt, at folks data er private, siger han.

Da mange af brugerne skriver om sårbare ting i deres liv, skal den kunstige intelligens også være i stand til at opdage, om brugerne er selvmordstruede. I de tilfælde skal den kunne råde til at søge hjælp gennem for eksempel en national hotline.

En fysisk robot i fremtiden

App’en er kun tre måneder gammel, og Philip Rossen udvikler stadig på den. For eksempel skal det være muligt for brugerne at registrere deres søvn, deres humør, hvor meget motion de dyrker, og hvor meget tid de bruger udendørs.

Efter at have set adskillige videoer om kodning og kunstig intelligens på YouTube, fik Philip Rossen hjælp af en fyr fra Indien, som via Skype lærte ham mere om at kode.
Efter at have set adskillige videoer om kodning og kunstig intelligens på YouTube, fik Philip Rossen hjælp af en fyr fra Indien, som via Skype lærte ham mere om at kode.
Foto: Privatfoto

- Undersøgelser viser, at det er sundt at bevæge sig en time om dagen, så ud fra brugernes data kan den kunstige intelligens begynde at rådgive dem til at optimere deres liv, siger han og forklarer, at han bruger anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og sundhedsorganisationen WHO til at kode den kunstige intelligens.

Tre eksempler på kunstig intelligens

Tidlig cancerdiagnostik på Odense Universitetshospital redder liv
Region Syddanmark arbejder med at anvende kunstig intelligens til hurtigere at diagnosticere kræft. Ved at analysere billeder af kræftceller kan kunstig intelligens med en vis sandsynlighed sige, om en celle indeholder kræft eller ej.

Optimering af drikkevandssystemet i Aarhus Kommune
Produktion, behandling og distribution af drikkevand kræver meget energi, hvilket er dyrt og miljøbelastende. Ved hjælp af kunstig intelligens vil Innovationsfonds-projektet CHAIN analysere store mængder data (fra blandt andet sensorer) om forbrug af vand til at minimere energiforbruget til pumpning. Det kan også gøre driften mindre miljøbelastende.

Bagage i Københavns Lufthavn
Københavns Lufthavn har siden 2016 anvendt kunstig intelligens til at optimere udlevering af bagage. Kunstig intelligens bruges blandt andet til at forudsige, hvor personalet sandsynligvis bedst tømmer fly og sætter kufferter på bagagebånd. Fokus har været på at optimere tidsforbruget. Det har betydet mindre kødannelse og en bedre oplevelse for passagererne.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

Med de kommende muligheder for at registrere og tracke begynder Philip Rossens app at minde om de adskillige sundhedsapps, der allerede findes. Dog mener han, at hans app stadig skiller sig ud.

- I mange af de nuværende apps kan du ikke reflektere eller snakke om dine data. Vores verden er skruet sammen på en måde, så du kan gøre meget alene og uden kontakt med andre, men vi har brug for at snakke med andre, som kan reflektere vores tanker, og det kan vores app, siger han og afslører, hvad drømmen er på sigt:

- Det bliver meget lige som i sci fi-film, hvor man har en robotven ved siden af sine menneskelige venner. Måske det på et tidspunkt bliver en helt fysisk udgave i stedet for en virtuel karakter på telefonen.