Pilot tiltalt for uagtsomt manddrab

Ulykken ved Skrydstrup for snart to år siden, hvor en 37-årig mand på sin polterabend omkom i et flystyrt, skal give en fængselsstraf til den 42-årige pilot.

Det mener anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi, der har tiltalt piloten for uagtsomt manddrab og en række brud på luftfartsloven.

Vennerne havde til en polterabend arrangeret, at den 37-årige skulle op at flyve fra Flyvestation Skrydstrup. Det endte tragisk.

Ved styrtet 24. marts kort efter middag mistede den 37-årige mand livet, mens piloten på flyet overlevede - muligvis på grund af sin lavere højde.

Anklagemyndigheden mener, at piloten tilsidesatte væsentlige hensyn til flysikkerheden. Samtidig fløj piloten såkaldt kunstflyvning under prøvelektionen, selvom det ikke er en del af flyveskolens godkendte uddannelsesprogram.

Den 42-årige pilot lavede også rundflyvninger uden tilladelse.

Styrtet skete i en såkaldt wing-over manøvre i ret lav højde. Under afslutningen af manøvren var højden for lav, og flyet ramte en gruppe træer.

Havarikommissionen har ikke fundet tekniske svigt eller problemer med dårligt vejr, som kan give en årsag til ulykken.

Det viser sig, at piloten ikke havde haft tilstrækkelig grundlæggende træning i kunstflyvning. Desuden havde han ikke særlig stor erfaring med flytypen, fremgår det af en rapport.

I alt havde han fløjet syv en halv time på flytypen, og det var mere end et halvt år siden, at han sidst havde været i luften med denne type. Flytypen er ret krævende, og derfor er hans erfaring ikke tilstrækkelig, konkluderes det.

Anklagemyndigheden kræver også piloten frakendt retten til at flyve og drive flyveskole.

Sagen skal for ved Retten i Sønderborg.