Plagede sommerhusejere får hjælp, mens Juelsminde får en lang næse

De er glade i Kelstrup ved Haderslev i dag. De får del i de 150 millioner kroner, Folketinget i 2021 bevilgede til kystsikring. 8,7 millioner er det blevet til.

 De har kun fået halvdelen af det, de søgte om. Alligevel er de glade.

- Jeg blev lidt overrasket, men det er rigtigt godt, siger Egon Mortensen, der har haft sommerhus i Kelstrup i 30 år. Derfor oplevede han også stormen og oversvømmelsen i 1995, og allerede dengang begyndte de at snakke kystsikring.

- Det her er også et los til kommunen om, at der skal til at ske noget, siger Egon Mortensen.

Projektet ved Kelstrup hedder Vores Kyst og indebærer blandt andet, at der skal sandfores, der skal plantes marehalm, og stranden skal gøres 30 meter bredere. Vores Kyst har brug for 30 millioner kroner, men måtte nøjes med 8,7, cirka en fjerdedel. Men de er fortrøstningsfulde.

En bruger har på Facebook delt dette billede fra Kelstrup Strand.
En bruger har på Facebook delt dette billede fra Kelstrup Strand.
Foto: Stine Fogt Glumsø, Facebook

- Vi skal nok komme i mål. Vi søger forskellige fonde, og der skal laves en fordelingsnøgle, for vi kommer nok også selv til at betale noget. Jeg havde håbet, at staten og kommunen ville gå ind og dække det, men det var nok for optimistisk, siger sommerhusejer Egon Mortensen.

Også det lokale folketingsmedlem, Jesper Petersen, Socialdemokratiet, glæder sig. 

- Jeg glæder mig over, at sommerhusejerne og hele området ved Kelstrup Strand får gavn af midlerne fra staten. Tiltagene vil bidrage til at beskytte bedre mod oversvømmelser i det tiltagende utilregnelige vejr, vi har, og som vi vil få de kommende år, siger han.

Sådan så det ud, da Kelstrup blev ramt af store oversvømmelser i november 2022.

De 150 millioner kroner blev bevilget i finansloven i 2021 til udbetaling i år. Det lyder som mange penge, men der er ansøgt om 857 millioner. Der er altså for 707 millioner kroner ønsker, der ikke bliver opfyldt i år. 

Et er dem er havnen i Juelsminde.

quote

Det har jeg det skidt med

Bent Alminde, formand, Juelsminde Digelag.

- Det har jeg det skidt med, det er træls, siger formanden for Juelsminde Digelag, Bent Alminde.

Juelsminde havde ansøgt om 40 millioner kroner til at sikre havnen, så den lavest liggende del af byen ikke bliver oversvømmet. Det er for eksempel til en stormport ved indsejlingen til havnen og en mur omkring marinaen. Men de har ikke fået en krone.

- Vi havde satset på at beskytte den mest udsatte del af byen, fortæller Bent Alminde.

Juelsminde Havn en mere rolig dag.
Juelsminde Havn en mere rolig dag.
Foto: Pernille Leftes

De kan søge igen til efteråret.

- Selvfølgelig vil vi søge igen, men vi frygter, at alle de andre, der ikke fik i denne omgang, også vil søge igen, plus at der kommer nogle flere til. Det er værdier for 2,5 milliarder, vi vil beskytte, og det her viser kun, at puljerne er alt for små, mener Hans  Alminde, formand for Digelaget.

Borgmester overrasket

Han bliver støttet af sin borgmester,:

- Når der er søgt for 857 millioner kroner, og der er 150 millioner kroner, så er det nok, fordi der er for få statslige penge til de her projekter, siger Hedensted-borgmester Ole Vind (V).

Han er forundret over, at kommunen ikke har fået del i pengene, som er vigtige for det milliondyre projekt:

- Så vidt vi kan se, opfylder vi kravene, så vi må i dialog med direktoratet om, hvorvidt vi har gjort noget forkert. Og så søger vi igen i år, siger han.

Derimod er de glade i Esbjerg. De har fået 29,1 million kroner til at forbedre det 6 kilometer lange Darum-Tjæreborg Dige. Det er det næsthøjeste beløb, der er blevet uddelt i denne ombæring.

- Pengene skal gå til en forhøjelse og en forstærkning af diget. Det har været vores svage led, fordi det er for svagt og for lavt, og ud fra prognoserne kan man se, at det kan give problemer der, hvis ikke man gør noget, så det her er forebyggende, siger Jørgen Ahlquist, formand for Klima & Miljøudvalget, Socialdemokratiet.