Pompøse hertuger og noble riddere - 500-års rejse for hele familien

Tag med på tidsrejse - 500 år tilbage til det hertugherskede Haderslev, hvor der skal danses, leges og krones en æreshertug.

Hvordan så Haderslev ud for 500 år siden? Det kan selv din tipoldefar ikke svare på – selvom han sikkert har set den del.

Hvis du tager til Haderslev, kan du dog komme så tæt på som universets love nu tillader. Hertug Hans Festivalen er nemlig traditionen tro og forvandler endnu en gang Damparken til 1500-tallets middelalderby, hvor Martin Luthers reformation også fejrer 500 års jubilæum.

Fremmødte gæster havde endda chancen for at møde hertugen af de haderslevske dele af Slesvig og Holsten, søn af Frederik. 1 og erobreren af den frie bonderepublik Ditmarsken – selveste Hans den Ældre. Den magtfulde hertug døde ganske vist i 1580, men kiggede altså alligevel forbi festivalen. Det gjorde han i selskab med dronning Dorothea, der ankom med båd til Wittenbergplads og blev modtaget af Haderslev Kjøbstads Vægterlaug, Haderslev Tambourkorps og naturligvis Ridder Martin og hans svende.

Hertug Hans og dronning Dorothea ankommer med optog til Haderslevs bymidte.
Hertug Hans og dronning Dorothea ankommer med optog til Haderslevs bymidte.
Foto: Vibeke Marcussen, TV SYD

Årets æreshertug

Modsat 1500-tallet er festlighederne dog blevet lukket mere op for den generelle befolkning – eller ”pøblen”, hvis vi skal forblive i middelalderstemningen. Hele weekenden byder nemlig på lærerige aktiviteter for børn og vokse – og lørdag formiddag kunne man overvære den ceremonielle kåring af årets æreshertug – en pris, der bliver tildelt en borger, der har gjort lidt ekstra for at sætte Haderslev Kommune på Danmarkskortet. 

quote

Hvis man kigger på listen over, hvem der er blevet udnævnt til æreshertug i Haderslev Kommune, så er det jo en lang række af mennesker, som har gjort en stor indsats for kommunen på mange forskellige områder. Så at komme ind på den liste er en kæmpe ære

Lennart Madsen, overinspektør på Museum Sønderjylland & æresherug i Haderslev Kommune 2017

Den fornemme pris gik i år til Lennart Madsen, overinspektør på Museum Sønderjylland.

- Det er jo en institution, der startede i 1974, og hvis man kigger på listen over, hvem der er blevet udnævnt til æreshertug i Haderslev Kommune, så er det jo en lang række af mennesker, som har gjort en stor indsats for kommunen på mange forskellige områder. Så at komme ind på den liste er en kæmpe ære, fortalte Lennart Madsen, da han i sin tidstro mundering mødte TV SYD.

Det handler ikke kun om den flotte titel og en fornem karettur. Lennart Madsen ser sig også privilegeret over at være på samme liste som et af hans store forbilleder.

Lennart Madsen (th.) og Haderslev-borgmester H.P Geil kører karet gennem byen.
Lennart Madsen (th.) og Haderslev-borgmester H.P Geil kører karet gennem byen.
Foto: Vibeke Marcussen, TV SYD

- Jeg er særlig stolt over det, fordi mit store idol, Hans Neumann, blev æreshertug i 1977. Ham har jeg prøvet at modellere mig lidt efter gennem min karriere. At få den samme ærestitel som han fik – det er jeg vældig stolt af, siger Lennart Madsen.

Hans Hertug Festivalen startede d. 1 juni, men det er ikke for sent at deltage i løjerne. Festivalen har sidste dag i morgen, hvor store og små kan få glæde af alt fra hatteteater til koncerter, dans, skyggeteater, ridderturneringer og meget mere.

Hvis Haderslev er for langt at ride eller den spanske syge holder dig inde døre, så kan du også følge med fra sofaen, når TV SYD viser stemningsfulde billeder fra festivalen i aften kl 19.30.