Præmien frister: Vi skrotter i stort tal de gamle brændeovne

Mere end 6.500 danskere har skrottet deres gamle og osende brændeovne. I TV SYDs område har præmien på 2000 kroner lokket særlig mange.

Udsigten til at få 2.000 kroner for en udtjent brændeovn har fristet rigtig mange boligejere, siden den nationale skrotningsordning blev lanceret i slutningen af november sidste år.

Mere end 6.500 danskere har benyttet ordningen, som sigter mod at få de ældste og mest forurenende brændeovne taget ud af drift til gavn for miljø, sundhed og brændeforbrug. det har Miljø- og Fødevareministeriet netop opgjort.

3.645 jyder har skrottet de gamle ovne  og Jylland er dermed klart i spidsen over landsdele, der skrotter flest ovne.

Miljøministeriet har opgjort tallet på baggrund af de gamle amtsgrænser - og det område, der udgøres af de tidligere Sønderjyllands, Ribe og Vejle amter, er der flest, der har taget imod de 2.000 kroner.

Der er afsat knap 45 millioner kroner til ordningen, og det kan stadig nåes – ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom. Der er på nuværende tidspunkt penge til at støtte skrotningen af yderligere cirka 10.000 ovne, der er fra 1990 eller før.

Der findes omkring 150.000 brændeovne i Danmark fra 1990 eller før inklusive pejseindsatse og mindre masseovne, så potentialet til at få mange flere med på skrotningsvognen er stort. Herudover er der cirka 300.000 ovne fra perioden 1991-2005. Kun lidt over en fjerdedel af alle brændeovne er i dag svanemærket. Svanemærkede ovne udleder færre partikler, end dét dansk lovgivning kræver af nye brændeovne.