Regeringens nye forslag kan være en hjælp - der er dog stadig risiko for, at købmand Sørensen må lukke

Elregningen er tredoblet for købmanden i Øsby, så selv med regeringens nye forslag om en afdragsordning, risikerer han at stå med en kæmpe gæld, som kan ødelægge forretningen.

Johan Sørensen kigger ikke på, hvor hurtigt elmåleren løber lige nu, for det kan godt give ham søvnløse nætter.

quote

Det er slut. Det var min første tanke

Johan Sørensen, købmand i Øsby

Han er købmand i Øsby, og i sidste uge fik han en elregning for august på 97.800 kroner. Samme måned sidste år var den på 29.000 kroner.

- Det er slut. Det var min første tanke. Altså selvfølgelig skal man lige tygge på den, men frustrationen er jo, at vi ikke kan gøre noget. Vi er fuldstændig sat ud af spillet, siger han og tilføjer:

- Så det giver lidt sig selv, at det ikke kan blive ved, hvis ikke der kommer hjælp.

Risikerer stor gæld

Regeringen har onsdag eftermiddag foreslået at lægge et loft over de energiregninger, som danskerne skal betale til vinter.

Købmand Johan Sørensens elregning for august er tredoblet siden sidste år.
Købmand Johan Sørensens elregning for august er tredoblet siden sidste år. Dengang skulle han betale 29.000 kroner for el. Nu er prisen steget til 97.800 kroner.
Foto: Lucas Mæng, TV SYD

Det fremlagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde.

- Hvis prisen på el, gas eller fjernvarme kommer over den pris, der var i efteråret sidste år, så kan man udskyde den resterende betaling og afdrage den over tid, sagde statsministeren.

Regeringen forslag helt kort

Regeringen foreslår en afdragsordning på høje energiregninger.

Regeringen kalder det et 'loft', som så er et lån, som man betaler senere, når priserne er faldet igen.

Modellen bliver frivillig, så man skal selv tage fat i sit energiselskab, hvis man vil gøre brug af ordningen.

Forhandlingerne vil begynde allerede i morgen, og regeringen håber på, at ordningen kan træde i kraft hurtigst muligt.

Regeringen foreslår, at danskerne har fem år til at afdrage lånet. Der vil være en beskeden rente på omkring to procent

Målet er at give danskerne vished over, hvad regningen bliver. Man vil også arbejde på, at det skal gælde virksomheder.

Købmanden i Øsby kalder det en håndsrækning, og han synes, det er mere acceptabelt end sidste uges budskab om, at prisen per kilowatt ville falde med fire øre.

På et pressemøde onsdag eftermiddag foreslog regeringen en afdragsordning på høje energiregninger. Regeringen kalder det et 'loft', som så er et lån, som man betaler senere, når priserne er faldet igen.
På et pressemøde onsdag eftermiddag foreslog regeringen en afdragsordning på høje energiregninger. Regeringen kalder det et 'loft', som så er et lån, som man betaler senere, når priserne er faldet igen.
Foto: Mads Claus Rasmussen|Ritzau Scanpix

Det kunne han ikke bruge til noget, og begejstringen er heller ikke helt i top efter onsdagens pressemøde.

- Hvis den her situation bliver ved i et par år, så bliver det noget af en gæld, vi kommer til at stå med bagefter. Det kan ødelægge udviklingen af min forretning, men det er en mulighed, og det er en fremstrakt hånd, og den tager vi selvfølgelig imod. Lige nu tager vi imod alt, hvad vi kan få, siger han.

Tre-fire måneder tilbage

Som så mange andre købmænd har Johan Sørensen allerede slukket for noget af lyset i butikken, og det samme har han gjort med nogle køleskabe.

Det er dog en balancegang, pointerer han, for han skal hele tiden tænke på, at det også kan gå ud over salget, hvis det er for mørkt, eller hvis kunderne ikke kan få de varer, de gerne vil have.

- Jeg synes ikke lige umiddelbart, at der er flere knapper at trykke på, uden at jeg forringer nogle ting eller skyder mig selv i foden, så jeg ikke får solgt de varer, jeg gerne vil sælge, siger han og forklarer, at det eneste, han vil kunne gøre, er, at købe nogle nye og mere strømbesparende frysere, men det er situationen ikke til lige nu.

Han er indstillet på at gøre alt, hvad han kan, for at få sin købmandsbutik igennem energikrisen. Dog må han erkende, at hvis prisen på el bliver ved med at ligge på det niveau, som den gør nu, så har han kun tre-fire måneder tilbage som købmand.