Sammenhold og penge giver nyt liv til landsbykøbmand

En eksplosion ved en pengeautomat ødelagde for tre år siden købmandsbutikken i Sommersted. I dag blev den genåbnet, fordi borgerne har puttet penge i butikken.

Sommersteds nye købmand Pia Dam havde i dag sommerfugle i maven. Efter måneders arbejde med at få den nye butik klar var det nemlig første åbningsdag for butikken.

- Det er en fantastisk dag, jeg har glædet mig rigtig meget, siger Pia Dam til TV SYD.

Siden 2014 har byen været uden en rigtig dagligvarebutik. Den tidligere butik måtte lukke, efter at et røveri ødelagde store dele af butikken, og til sidst resulterede i, at købmanden gik konkurs.

Men sammenhold og vilje til at investere egne lommepenge betyder altså, at der igen kan handles dagligvarer i Sommersted.

quote

Det er en fantastisk dag, jeg har glædet mig rigtig meget.

Pia Dam, købmand, Sommersted

Foreløbigt har over 50 borgere betalt penge til det nye anpartsselskab, der står bag købmandsbutikken, og samtidig har 20 borgere valgt at låne den nye købmand penge til opstarten.

Pengeautomaten ved butikken blev ødelagt 1. oktober 2014.
Pengeautomaten ved butikken blev ødelagt 1. oktober 2014.

- I og med at folk har skudt penge i bygningen og i mig, så har vi fået en butik, hvor kunderne har en interesse i at støtte og komme igen, siger Pia Dam til TV SYD.

Borgerne i Sommersted har været nødsaget til selv at finde penge til genåbningen. Ingen banker var nemlig interesseret i at udlåne penge til projektet.

Mange lokale har lånt den nye købmand penge til opstarten.
Mange lokale har lånt den nye købmand penge til opstarten.
Foto: Esben Jensen, TV SYD

- Den støtte der har været, er helt fænomenal, og selvom der ingen garanti er for, at pengene kommer igen, så har folk været villige til hjælpe, og derfor er vi stolte over opbakningen, lyder det fra Michael Mamsen, der er én af initiativtagerne til købmandsprojektet.