TV der bevæger dig

Se video: Privatskoler populære

Hver femte grundskoleelev i Haderslev Kommune går på privatskole og næsten hver fjerde i Tønder Kommune, viser ny analyse.

00:43

Foto: John Melin

1 af 2

Antallet af elever i privatskole i de to kommuner er vokset vildt de sidste 14 år.

Siden år 2000 er andelen af grundskoleelever i de to kommuners privatskoler vokset fra henholdsvis 12,7 og 9,8 procent til 20,9 og 23,2 procent. Begge kommuner ligger dermed et stykke over landsgennemsnittet på 16,5 procent, viser analysen fra Tænketanken Cevea.

Den øgede tilstrømning til privatskolerne er en landsdækkende tendens, viser Ceveas analyse. Andelen af skolebørn i danske privatskoler er siden år 2000 vokset med 36,4 procent.

Fortsætter udviklingen som hidtil, vil hvert femte danske skolebarn i 2023 gå på privatskole. Dette niveau har Haderslev og Tønder Kommune dog allerede passeret.

- Hvis vi ikke stopper udviklingen, vil der ikke være en fælles skole at tale om i 2023. Vi vil derimod stå med et A- og et B-hold. Eliten og dem, de andre ikke vil lege med. Hvis vi vil bevare den fælles skole som det reelle førstevalg, må vi handle nu. Vi må stille krav til privatskolerne om at tage et større socialt ansvar for deres massive statsstøtte, siger Jens Jonatan Steen analysechef i Cevea.

Venstres ordfører for de frie skoler, Anni Matthiesen, synes, at det er forkert at gøre den øgede tilstrømning til de frie skoler til et problem.:

- Det er vigtigt, at vi alle har et frit valg og at der findes et alternativ til de forældre, som finder det rette tilbud til deres barn i en fri skole. Jeg håber også, at konkurrencen fra de frie skoler kan være med til at udvikle vores folkeskole, så den kan blive endnu bedre, end den er i dag, siger Anni Matthiesen.

Deltag i debatten på Facebook

[cke_placeholder_embed:{"type":"embed","url":"https://www.facebook.com/tvsyd/posts/782437811815356","oembed":"0","caption":"%C2%A0","width":"100%"}]

Vi skal være et alternativ til folkeskolen, siger skoleleder Henrik Pors fra den private skole, Haderslev Realskole.

 

Fakta om Tænketanken Cevea:

Cevea er en uafhængig centrum-venstre tænketank, der har til formål at
udvikle idéer for at fremme et samfund baseret på frihed, lighed og
fællesskab.

Tænketanken Cevea arbejder for at bidrage til udviklingen i samfundet
ved at komme med konstruktive løsninger, der er baseret på et
uafhængigt og velfunderet analytisk grundlag.

Analyserne er kendetegnet ved at være løsningsorienterede,
tværvidenskabelige og tage afsæt i en idépolitisk målsætning om at
fremme et samfund, der er baseret på idealerne om et inkluderende
fællesskab, der er kendetegnet ved en personlig frihed til at skabe et liv
sammen med andre og en anerkendende lighed af hinanden i samfundet.

 

Se hele analysen fra Cevea: