Selvlysende stiger skal forhindre drukneulykker i havne

I Syd- og Sønderjylland er der nu sat 25 helt nyudviklede redningsstiger op. Stigerne skal med lys og skridsikre trin være med til at øge sikkerheden på havneområderne, hvor omkring hver fjerde drukneulykke sker i Danmark.

25 nye redningsstiger skal forebygge drukneulykker i de syd- og sønderjyske havne - og flere er på vej. 

Stigerne er konstrueret helt anderledes end de eksisterende, som typisk er lavet af jern, og som i mange havne både er rustne og svære at se og klatre op ad.

De nye stiger er skrigorange. Trinene er lavet i skridsikker gummi, og så har stigerne fået påmonteret solceller, hvilket gør, at de er synlige hele døgnet også fra vandsiden.

Den nye redningsstige på Hejlsminde Lystbådehavn om aftenen. Her giver solceller lys til stigerne om natten, så man kan se dem, hvis uheldet skulle være ude.
Den nye redningsstige på Hejlsminde Lystbådehavn om aftenen. Her giver solceller lys til stigerne om natten, så man kan se dem, hvis uheldet skulle være ude.
Foto: Carsten Bo Laursen

En af de mindre havne, der netop har fået en af de nye stiger sat op, er Hejlsminde Havn, der ligger mellem Kolding og Haderslev. Her er havnefoged Carsten Laursen slet ikke i tvivl om, at de nye er langt bedre.

- De er meget lettere og mere sikre at bruge end de gamle jernstiger. Og så har de et fantastisk lys om aftenen og natten. Man er slet ikke i tvivl om, hvor den er, fortæller havnefogeden og fortsætter:

- Altså jeg synes nærmest, at den, vi har fået sat op, står og 'kalder på en', når der er lys i den efter mørkets frembrud, siger havnefogeden med en latter.

Her står tre redningsstiger og lyser op i et havnebassin.
Her står tre redningsstiger og lyser op i et havnebassin.
Foto: TrygFonden

På Brejning Lystbådehavn, der ligger på sydsiden af Vejle Fjord, har man også fået en af de nye redningsstiger sat op. Ifølge formanden for havnen har havnen aldrig oplevet alvorlige ulykker, hvor folk har været i livsfare efter at være faldet i vandet fra kajen, men også her er begejstringen over de nye stiger stor: 

- Der er slet ingen tvivl om, at de nye stiger er meget mere gennemtænkte og brugervenlige. Og da vi har stor aktivitet på havneområdet om sommeren - også af folk der ikke er specielt kyndige omkring sikkerheden på en havn - så giver det en ekstra tryghed at have de her stiger, mener Christian Gaardestrup, der er formand for Brejning Havn.

TrygFonden har udviklet stigerne

De nye redningsstiger, som i disse dage er ved at blive sat op rundt omkring i Danmark, er udviklet og doneret af TrygFonden.

Stigerne skal forebygge drukneulykker i de danske havne, hvor hver fjerde drukneulykke ifølge TrygFondens Nationale Druknestatistik sker.

Ifølge en opgørelse i perioden 2001-2018 druknede i gennemsnit 14 personer om året i danske havne, hvilket svarer til en fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark. Det gør havnene til det sted, hvor der i perioden har været flest drukneulykker.

- Tusindvis oplever hvert år at være tæt på at drukne, og vi ved, at et af de hyppigste steder for drukneulykker er havnene. Det kan være meget svært at komme op fra et havnebassin ved egen hjælp, hvis der ikke er en redningsstige, og i mange havne er redningsstigerne vanskelige at få øje på. Derfor har vi gennem flere år arbejdet med at udvikle og teste en stige, som er nem at få øje på og let at komme op ad, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

I alt hænger der nu knap 500 af TrygFondens redningsstiger rundt om i hele landet, og det er meningen, at der skal endnu flere op:

- Vi vil helt klart søge om at få flere af den her type stige til Brejning Lystbådehavn, siger formand Christian Gaardestrup.

25 nye redningsstier i Syd- og Sønderjylland

• Fanø, Søfartsbroen,  3 redningsstiger

• Haderslev Sejl Club, 3 redningsstiger

• Hejlsminde Havn, 1 redningsstige 

• Horsens Marina (byområde), 4 redningsstiger

• Horsens Marina (lystbådehavn), 5 redningsstiger

• Vejle Erhvervshavn, 1 redningsstige

• Vejle Å, 7 redningsstiger

• Brejning Lystbådehavn, 1 redningsstige


Kilde: TrygFonden