Skak giver vitaminer til hjernen

Skoleskak kan begrænse udgifterne til specialundervisning i folkeskolen.

Det mener organisationen Dansk Skoleskak, der bygger påstanden på rapporten "Skoleskak som forebyggende specialundervisning".

Rapporten har samlet danske og udenlandske erfaringer med skoleskak.

Skak styrker elevernes koncentration og evner til at lære. Typisk har skakspillerne et højere karaktergennemsnit end deres kammerater.

Professor i specialpædagogik Niels Egelund har skrevet forord til rapporten, og han peger på, at skak kan forebygge, at eleverne kommer bagud i skoletimerne.

- Skoleskak kan meget vel være en løsning til at bringe mere læring og ro for nogle af de elever, der har brug for noget ekstra opmærksomhed, mener professoren.

Skak i Fjelstrup

Blandt de skoler, der har skoleskak, er Fjelstrup Skole ved Haderslev. Her deltager oså elever, som går til specialundervisning, i de ugentlige spilletimer efter skoletid.

Rapporten har ikke specielt fokuseret på, om skak kan styrke evnerne hos elever, der går til specialundervisning.
 
Alligevel mener Dansk Skoleskak, at den generelle iagttagelse af, at skak styrker koncentrationen kan overføres på specialundervisningselever.

Hvis påstanden holder, har det store perspektiver.

I dag modtager hver syvende elev i den danske folkeskole specialundervisning eller støttefunktioner, hvilket koster 12,8 milliarder kroner årligt eller 29,7 procent af de samlede udgifter til folkeskolen.

En folkeskoleelev koster i gennemsnit 64.800 kroner om året. Elever i specialundervisning løber op i 152.380 kroner, mens elever i specialcentre koster 300.000 kroner om året.

Rapporten blev i dag præsenteret for Folketingets undervisningsudvalg.

Du kan hente hele rapporten her.