Slotsejer og højskolelærer vil starte ny højskole i Gram

Hvis alt går, som en flok ildsjæle drømmer om, så kan kursister begynde på Gram Højskole til næste sommer.

Slotsejer Svend Brodersen og højskolelærer Jens Horstmann drømmer om at lave en ny og anderledes højskole i det gamle sygehus i Gram.

quote

Vi gør det ikke for, at det skal være nemt, vi gør det, fordi vi gerne vil forandre verden bare en lille smule.

Svend Brodersen, slotsejer Gram Slot

- Vi har en mulighed for at lave noget helt specielt. Vi har meget at byde på og tror på, at der er to målgrupper: dem, der allerede vælger højskole, og så dem der ikke lige havde troet, at højskole var noget for dem, siger Svend Brodersen.

De to vil lave en højskole, hvor også erhvervsaktive kan komme og tage kurser. Idéen er, at virksomheder og institutioner, som vil udvikle deres medarbejdere til eksempelvis at blive bedre ledere, kan sende dem på et kortere ophold på højskolen. På den måde får højskolen en helt ny gren af kursister.

- Vi ved, det bliver en spændende og svær opgave. Vi gør det ikke for, at det skal være nemt, vi gør det, fordi vi gerne vil forandre verden bare en lille smule. Det er også det, der tænder os og giver os den gejst, vi har, siger Svend Brodersen.

En folkehøjskole med mere

Undervisningen på den nye højskole vil tage fat i mere traditionelle højskolefag, fordi eleverne også skal have viden med, når de forlader skolen igen.  Linjerne bliver Naturvidenskab, Mad & Jord og Samfund & Identitet, og Svend Brodersen og Jens Horstmann lægger vægt på, at højskolen skal være mere end en overbygning på gymnasiet. 

- Højskolen er for mange blevet en slags 4.g, hvor deltagerne udmærket kender til demokrati og værdier. Vi vil også have dem ind, der ikke har tænkt i de baner før, siger Svend Brodersen.

Selvom eleverne skal være meget forskellige, så er det ikke alle, der har råd til et højskoleophold. Her håber Svend Brodersen på, at de kan etablere nogle pladser, hvor eleverne får mulighed for at tjene en del af højskoleopholdet ind, mens de går på højskolen.

Budgettet er planlagt efter, at 25 elever starter til næste august. Jens Horstmann har været med til at genstarte Rødding Højskole fra 2007 indtil 2019, og ifølge ham bliver det ikke et problem at få 25 elever ind til start.

- Corona fylder faktisk højskolerne op. Når der kommer en krise, så følger der for mange også et værdiskifte. Folk begynder at tænke over: 'Hvor skal vi hen af?', og det kan en højskole være med til at give svar på, siger Jens Horstmann, der er udset til at blive forstander på højskolen.

Ansøgningerne til at oprette højskolen er sendt, og godkendelsen skulle gerne være i hus til sommerferien næste år. Lige nu arbejdes der på at overtage det gamle sygehus i Gram, der husede en efterskole, indtil den gik konkurs i foråret. I alt kan der være plads til 120 elever på skolen.