Socialdemokraternes politiske ordfører ny statsrevisor

Jesper Petersen valgt i Sydjyllands Storkreds overtager Socialdemokratiets post som statsrevisor efter Flemming Møller Mortensen.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen fra Hammelev ved Vojens og valgt i Sydjyllands Storkreds, bliver ny statsrevisor. Det bekræfter han over for Ritzau.

Han får posten, efter at Flemming Møller Mortensen, tidligere gruppeformand for Socialdemokratiet, er udnævnt til udviklingsminister.

Til Ekstra Bladet, der tidligere mandag erfarede udnævnelsen, skriver Jesper Petersen:

- Statsrevisorerne udfylder en vigtig funktion, som jeg glæder mig til at bidrage til sammen med de øvrige statsrevisorer.

- Da Flemming blev udpeget som minister, blev posten ledig, og den bød jeg så ind på. Jeg er glad for valget og tilliden fra min folketingsgruppe.

Statsrevisorerne er politisk udpegede og har til opgave at holde hånd i hanke med statens udgifter. Det gør statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere.

Løbende kan statsrevisorerne tage sager op som eksempelvis inddrivelsen i Skat, manglende kontrol og mulig svindel i Forsvaret.

Når statsrevisorerne tager en sag op, bliver den behandlet af Rigsrevisionen, der sender en redegørelse. Herefter kan Statsrevisorerne enten melde alt o.k. eller give varierende grader af kritik.

Det svinger fra, at statsrevisorerne kan finde noget "ikke helt tilfredsstillende" til, at de kan "påtale skarpt og særligt henlede Folketingets opmærksomhed på".

Det er så op til Folketinget og regeringen at reagere på kritikken. Statsrevisorerne kan altså ikke handle aktivt.

Normalt bliver statsrevisorer udpeget for fire år ad gangen. Det er dog op til partierne selv, om de vil skifte ud på posten. I alt er der seks statsrevisorer.

Der har tidligere været fokus på udpegelsen af statsrevisorer, da det er en attraktiv post. Det udløser oven i lønnen som folketingsmedlem et honorar på omkring 330.000 kroner.

De seks statsrevisorer er formand Henrik Thorup (DF), næstformand Klaus Frandsen (R), Frank Aaen (EL), Britt Bager (V), Mai Mercado (K) og altså Jesper Petersen (S).