Sønderjysk kok ryger helt til tops ved VM

Brian Mark Hansen fra Vojens har sikret Danmark det uofficielle verdensmesterskab for kokke, Bocuse d'Or, der blev afviklet i Lyon.

Brian Mark Hansen er til daglig kok på Michelin-restauranten Søllerød Kro. Han er født og opvokset i Vojens og er søn af det tidligere ejerpar af Hotel Pauli i byen. 

- Det stort at kunne repræsentere sit eget land. Jeg er stolt af, at jeg blev valgt til at være den danske kandidat. Og det var også med bævrende stemme, at jeg sagde ja tak til det, siger Brian Mark Hansen. 

Det danske hold tog sejren foran Norge på andenpladsen og Ungarn på tredjepladsen.

quote

Jeg håber, det giver unge mennesker i Sønderjylland blod på tanden

Brian Mark Hansen, guldvinder til Bocuse d'Or

Ud over Brian Mark Hansen bestod det danske hold af hans assistent Elisabeth Madsen, der er kok på Svinkløv Badehotel, og deres coach Christian Ebbe.

- Det er helt klart en holdindsats. Holdet, der står bag mig, passer på mig og guider mig i det. Selvom jeg er ansigtet udadtil, ville jeg ikke være noget uden dem, siger Brian Mark Hansen, der har været udlært kok i 25 år. 

I år skulle landene lave en treretters menu, hvor græskar indgik i alle tre serveringer, samt en større servering med havtaske som hovedingrediens.

- Vi har haft mange benspænd i dag. En bus, der ikke var der i morges, så vi kom 20 minutter for sent. Et afløb, der lækkede vand ud over hele køkkenet under service. Og en rengøringsdame, der ramte mig i hovedet med et kosteskaft under rengøring, siger Brian Mark Hansen.

Det er tredje gang, Danmark vinder konkurrencen. Første gang var med Rasmus Koefod i 2011, mens Kenneth Toft-Hansen sikrede Danmark titlen i 2019.

I 2022 vandt det danske mandskab også Bocuse d'Or Europe, der er det uofficielle europamesterskab for kokke. 

- Jeg håber, at unge mennesker i Sønderjylland får blod på tanden og har lyst til at udleve deres egne drømme. Det er ligegyldigt, hvor man er fra. Hvis man bare har en vision og ikke er bange for at arbejde, siger verdensmesteren fra Vojens.