Stensbækvej på dagordenen - igen

Den omstridte villavej i Arnum er endnu engang på dagsordenen. Igennem flere år har beboere og virksomheder ønsket en løsning for de kæmpetransporter, der kører ned af vejen. Nu har udvalg besluttet at undersøge mulig ekspropriering.

- Otte meter står der på målebåndet, råber Mads Peter Olesen til sin nabo.

De står på hver sin side af Stensbækvej, og imellem sig holder de et målebånd. Og de otte meter, som Mads Peter Olesen referer til, er ikke kun bredden af den villavej, de bor på. Det er også bredden på de største vindmølleelementer, der bliver transporteret ned ad vejen.

- Problemet med tranporterne ned ad Stensbækvej er, at de efterhånden er blevet så store, at nu slår vejen ikke til mere. Udover at de er store og larmer, så er det frustrerende, at vi ikke kan bruge vejen eller fortovet, siger Mads Peter Olesen.

Når transporterne kommer, har beboerne fået et varslingssystem i samarbejde med virksomhederne, der er modtagere af de store transporter. Det består af kædebeskeder på SMS, der advarer beboerne cirka 24 timer før en transport.

- Vi er egentlig glade for den aftale, men det er stadig et problem, at man blot får en SMS, der dybest set siger, at de og de dage der kan jeg ikke bruge fortovet, fortæller Mads Peter Olesen.

Flere muligheder

Haderslev Kommune har set på flere forskellige muligheder. Enten med forslag om en helt ny adgangsvej eller med udvidelse af en allerede eksisterende vej. Den sidste mulighed betyder, at kommunen skal ekspropriere et stykke jord. 

Det er en løsning, som virksomhedsejer Jesper Chrestensen håber på.

- Når virksomhederne udvikler sig, og infrastrukturen ikke følger med, så går området fra at være i udvikling til at være i afvikling. Vi har været i dialog med kommunen mange gange de seneste 5-7 år. Vi kommer bare ikke videre, siger han.

quote

Det gør mig meget ondt, for ikke alle bliver tilfredse.

Benny Bonde, formand, Plan- og Miljøudvalget, Haderslev Kommune

For virksomheden Dangard, der er modtager af de helt store særtransporter, betyder den manglende handling fra kommunen, at de må udvide andre steder end på fabrikken i Arnum.

- Hvis ikke der kommer bedre adgangsforhold til vores virksomhed, så bliver nødsaget til at sige nej til ordrer. Det betyder, at vi skal lave vores udvidelser på andre fabrikker, fortæller Paul Hjortlund Clausen.

Ekspropriation 

I Haderslev Kommune har Plan- og Miljøudvalget mandag aften drøftet sagen om Stensbækvej på udvalgsmødet. Udvalgsformand Benny Bonde, Nye Borgerlige, synes, det er en svær sag.

- Udvalget har her til aften besluttet at skride til ekspropriation. Det gør mig meget ondt, for ikke alle bliver tilfredse. Vi håber dog, at borgmesteren og kommunaldirektøren her to minutter i 12 kan indgå et frivilligt forlig med de involverede parter, siger han.

Der bliver nu igangsat en undersøgelse for at se, om det er muligt at ekspropriere i sagen, så den tunge trafik kan blive ledt uden om Stensbækvej.