TV der bevæger dig

Teaterpremiere: 500 år gammel historie er stadig relevant

Næste år er det 500 år siden Martin Luther grundlagde den protestantisme, vi kender i dag. Fejringen begyndte lørdag med et teaterstykke i Haderslev.

Anette Jahn fra Måle Fortælleteater spiller Martin Luthers kone Katharina i forestillingen. Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller, TV SYD

Haderslev Domkirke havde lørdag premiere på et teaterstykke om Martin Luthers kone, Katharina.

Omkring 100 mennesker var mødt op for at blive sendt tilbage til slotskirken i tyske Wittenberg i år 1546.

Teaterstykket "Katharina Luther – Munkens Brud" handler om, hvordan Martin Luthers kone skal komme videre efter manden netop er død.

Katharina Luther er spændende, fordi hun lever reformationen på kvindernes vegne. Hun er simpelthen et forbillede. 

Anette Jahn, manuskriptforfatter og skuespiller, Måle Fortælleteater

Stykkets manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver forklarer, hvad der gør forestillingen – og ikke mindst Katharina Luther – speciel.

- Katharina Luther er spændende, fordi hun lever reformationen på kvindernes vegne. Hun er simpelthen et forbillede. Hun bliver sendt i kloster som fireårig, flygter og har senere modet til at holde fast i, at hun kun vil giftes med Luther og ikke andre. Hun opbygger Sorteklosteret, så det bliver mødested for Reformationens store tænkere, siger Anette Jahn fra Måle Fortælleteater til TV SYD.

Premieren på hele forestillingsrækken var lørdag i Haderslev. Det var der en helt bestemt årsag til.

Vi har meget mere end vi aner fra Reformationen. For eksempel opfattelsen af personlig frihed kombineret med ansvar.

Bent Andreasen, sognepræst, Haderslev Stift

- Reformationen kom til Haderslev ti år før den kom til hele Danmark. Det var Hertug Christian, der sørgede for det. Han havde været i Wittenberg og var ven med Luther. Derfor blev der præsteskole i Haderslev i år 1526, og Reformationen kom i 1536, forklarer Bent Andreasen, der er arrangør og sognepræst i Haderslev Stift.

Historien er 500 år gammel – men stadig relevant.

- Vi har meget mere end vi aner fra Reformationen, blandt andet kirkens tilskyndelse til at oversætte. I samfundet betyder det lutherske også utrolig meget. For eksempel for opfattelsen af personlig frihed kombineret med ansvar, slutter Bent Andreasen.

Forestillingen, der er blevet til som et samarbejde mellem Måle Fortælleteater og TRIOfabula,  tager nu på Danmarksturné. Der er allerede booket 109 forestillinger rundt omkring i landet om Katharina Luther. Du kan læse mere om forestillingen, musikken og booking på Måle Fortælleteaters hjemmeside eller se turnekalenderen på musikeren Tine Skaus hjemmeside.

Mere kultur