Tre mænd dømt for racisme ved at uddele "asylspray"

Landsret har stadfæstet bøder til tre mænd for at uddele "asylspray". Men de frifindes for brud på våbenloven.

Tre mænd har fået bødestraffe, efter at de i 2016 var med til at uddele hårspray med teksten "asylspray".

Dommen faldt i Vestre Landsret. Det er hovedsageligt en stadfæstelse af den dom, som Retten i Sønderborg nåede frem til for to år siden.

Ligesom i byretten idømmes hver af mændene 15 dagbøder a 500 kroner. De dømmes for racisme, men landsretten frifinder dem for at have brudt våbenloven ved at være i besiddelse af hårlakken med henblik på selvforsvar.

Det var som del af det indvandrerkritiske Danskernes Parti, at mændene i 2016 delte spray ud på gaden i Haderslev til tilfældige forbipasserende.

Uddelingen skete sammen med daværende partileder Daniel Stokholm - tidligere Daniel Carlsen.

Gentog det fem dage senere

I en time delte de hårlak ud med politiske budskaber og fortalte, at partiet mente, at migranter skabte sikkerhedsproblemer i Danmark, og at de burde udvises. Desuden ville de have lovliggjort peberspray.

- Vil du være tryg uden spray? Migranterne, der er kommet til Danmark under dække af at være "flygtninge", har forulempet danske piger og skabt utryghed, stod der på klistermærker sat på de mange sprayer.

Før de gik på gaden, lagde partiet også en video op på nettet med budskabet.

Daværende partileder Daniel Stokholm gik desuden selv på gaden i Thisted fem dage senere og gentog begivenheden.

Dropper at anke

Han blev i byretten også dømt i sagen, og han fik en straf på 30 dages betinget fængsel.

Han blev dømt for både racisme, brud på våbenloven ved at have været i besiddelse af lakken med henblik på selvforsvar samt for at udbrede propaganda.

Efter dommen oplyste hans forsvarer, Michael Juul Eriksen, at han ville anke dommen. Det har han dog senere droppet.

I byretten erkendte de fire mænd, at de delte hårspray ud, men de har nægtet at have overtrådt loven.

Det var i 2011, at Daniel Stokholm stiftede Danskernes Parti. Det højrenationalistiske parti forsøgte længe at blive opstillingsberettiget til Folketinget, men det formåede ikke at indsamle nok vælgererklæringer.

I 2017 meddelte partilederen, at han trak sig, og at han ville fokusere på sin familiære og private situation. Samtidig blev partiet nedlagt.