TV der bevæger dig

Vejer affald med øjnene

I Haderslev har genbrugspladserne fundet en genvej: Affaldet bliver vejet med øjnene og ikke med en vægt.

De ansatte på genbrugspladersen i Haderslev bruger øjemål som vægt.

Den nye erhvervsaffaldsordning har givet mange og meget specielle varianter i praksis i de forskellige kommuner, som suverænt selv bestemmer, hvilken opkrævningsordning, de vælger. Nogle har valgt priser, der kun afhænger af vogntype, andre affotograferer nummerplader.

I Haderslev har man en ny variant, der blandt andet inkluderer, at pladspersonalet skønner vægten på affaldet i stedet for at veje det, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det er det kommunale affaldsselskab Provas i Haderslev, der administrerer de tre genbrugspladser i kommunen. Overordnet set har de valgt en såkaldt klippekortsløsning, hvor virksomheder får klip, hver gang de afleverer eksempelvis byggeaffald på pladsen. Et klippekort med 10 klip koster 1500 kroner.

For et klip kan man aflevere op til 100 kg byggeaffald. Hvis firmaerne kommer med affald, der vejer mere end 100 kg så skal man klippe en gang til.

Normalt bruger man en vægt til at vurdere, hvor meget noget vejer, men i Haderslev har de prioriteret anderledes, og i stedet for skal brugeren sammen med pladsarbejderen, som det står i anvisningen, skønne, hvor tungt affaldet er.

Birthe Holm, der har ansvar for genbrugspladserne hos Provas i Haderslev fortæller, at det er en ordning, der fungerer godt.

- Vi har ikke haft nogen som helst problemer med den ordning, som vi har praktiseret et stykke tid. Så det har vi valgt at fastholde, da alternativet med vægte og vejning besværliggør processen, siger Birthe Holm.

Hos Håndværksrådet, der har beskæftiget sig intenst med affaldsemnet, undrer man sig lidt.

- Jeg er ikke konkret inde i deres praksis, men umiddelbart lyder det meget specielt og usikkert. Og den usikkerhed er ikke god, da den kan føre til konflikter og tvister mellem brugerne og medarbejderne på pladsen, siger erhvervspolitisk konsulent Lars Magnus Christensen.

Mest sete på tvsyd.dk