Velfærdsteknologi er en kæmpe forbedring af arbejdsmiljø

97 procent svarer i en undersøgelse, at loftlifte har positiv eller meget positiv påvirkning af deres arbejdsmiljø.

Betina Tarp gør klar til at løfte Jørgen op i hans seng. Han hjælper selv lidt til med at komme i det seletøj, der lige om lidt skal transportere ham over i sengen.

- Så går det opad, siger Betina Tarp til Jørgen, mens hun trykker på fjernbetjeningen.

- Jeg er rigtig glad for den. Det er så fantastisk. Det gør arbejdet meget lettere for os, siger Betina Tarp, der udover at være sosu-hjælper også er arbejdsmiljørepræsentant, forflytningsvejleder og velfærdsteknologiambassadør på Hiort Lorenzen Centret i Haderslev.

quote

Vi ser utrolig sjældent arbejdsskader. Tallet har simpelthen været nedadgående.

Lena Schmidt, leder, Hiort Lorenzen Centret, Haderslev

- Det betyder, at vi ikke har så meget belastning på skulder og ryg som tidligere, siger hun.

Hun er ikke alene om at være glad for teknologien på plejehjemmet, der har haft en stor betydning for de kommunalt ansattes arbejdsmiljø.

I en undersøgelse FOA har lavet blandt sine medlemmer, svarer 97 procent, at loftlifte gør noget godt for deres arbejdsmiljø. Hele 55 procent af dem mener faktisk, at det gør noget meget godt for arbejdsmiljøet. Det billede bliver bakket op af en lignende undersøgelse fra KL. Her svarer de ansatte, at den største gevinst for dem ved den nye teknologi er et bedre arbejdsmiljø.

Liftene har betydet mindre belastning på de kommunalt ansattes kroppe. Og det har betydet færre arbejdsskader.

quote

Jeg er rigtig glad for den. Det er så fantastisk. Det gør arbejdet meget lettere for os.

Betina Tarp, sosu-hjælper, Hiort Lorenzen Centret, Haderslev

- Vi ser utrolig sjældent arbejdsskader. Tallet har simpelthen været nedadgående, siger Lena Schmidt, leder for Hiort Lorenzen Centret.  Derfor holder de både på plejehjemmet og hos Haderslev Kommune øje med nye teknologier, der kan gøre det lettere at arbejde i social- og sundhedssektoren.

- Vi skal jo erstatte med teknologi, der hvor det giver mening, og sætte ind med de varme hænder, hvor det giver nytte, siger Karen Margrethe Iversen, leder for alle plejecentrene i Haderslev Kommune.

Alligevel frygter Betina Tarp ikke, at teknologien kan være med til at gøre hende arbejdsløs.

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg tænker, det er en hjælp for mig. Et hjælpemiddel kan jo ikke helt erstatte et personale, siger hun.