VUC SYD købte Apple-ure for over 40.000 kroner til ledelsen

43.086 kroner. Så meget har VUC Syd brugt på ure, der skulle gøre ledelsen mere tilgængelig. Det forbrug undrer flere eksperter.

VUC Syd er blevet massivt kritiseret for at have brugt millioner af offentlige kroner på studieture og pædagogiske dage i udlandet. Nu er skolens forbrug igen i fokus.

I 2015 brugte VUC Syd i alt 43.086 kroner på Apple Watches til 13 ledende medarbejdere. Det fremgår af oplysninger og bilag, som Radio24syv har fået aktindsigt i hos VUC Syd. VUC Syd begrunder købet med, at det skulle gøre ledelsen mere tilgængelig.

- Indkøbet er begrundet i arbejdsmæssige fordele ved, at ledere ved VUC Syd anvender denne teknologi, da det kan øge tilgængeligheden og betyde hurtigere opfølgning på beskeder, lyder det fra VUC Syd.

De 13 Apple Watches blev købt i juni og september 2015. Det er et intelligent ur, der "snakker" sammen med en iPhone.

To eksperter undrer sig over købet, og at VUC Syd mener, det er relevant at bruge offentlige midler på urene til ledelsen.

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, kalder købet usædvanligt, men han fastslår, at det ikke er ulovligt.

- Jeg kunne godt forestille mig, at de her medarbejdere i forvejen har en telefon, som er betalt af VUC og som er mere bekvemmelig at kommunikere med, så det er svært at vurdere i hvilke situationer, hvor man øger tilgængeligheden. Det kan selvfølgelig være i situationer, hvor man har tøj på uden lommer - f.eks. badebukser - så kan man have det her ur på og være tilgængelig hele tiden, siger Per Nikolaj Bukh til Radio24syv.

Rektor ved Folkeuniversitetet i København, cand.jur., Bente Hagelund, har også svært ved at se formålet med at indkøbe Apple-ure til ledelsen.

- Når man bruger over 40.000 kroner på udstyr til ledelsen, skal det fremme institutionens formål. F.eks. ved at man mere effektivt og mere sparsommeligt kan lave voksenuddannelse, men umiddelbart har jeg svært ved at se, hvordan et ur kan fremme institutionens formål, siger Bente Hagelund til Radio24syv.

Af VUC Syds dokumenter fremgår det, at urene er udlånt til de ledende medarbejdere, der stadig arbejder på VUC Syd. Tre af de medarbejdere, de havde udlånt urene til, er fratrådt. Det fremgår ikke, om de har afleveret urene tilbage til VUC Syd. Hvis de ikke har det, kan det være problematisk.

- Urene skal afleveres tilbage ligesom nøgler og adgangskort. Ellers har de fået det som gave, og det er problematisk, hvis en offentlig arbejdsplads køber sådan nogle dyre gaver til sine medarbejdere, påpeger rektor og cand.jur. Bente Hagelund.

Radio24syv har forsøgt at få ledelsen på VUC Syd til at oplyse, hvad der er sket med de ure, der er udlånt til de medarbejdere, der i dag er fratrådt. Ingen er vendt tilbage på radioens henvendelse.