TV der bevæger dig

Borgerforslag virker: Nu kan man få orlov, hvis man mister sit barn

Sørgende mors borgerforslag fører til ny lov på Christianborg. Alle partier er med i aftale om sorgorlov.

Pernille Møller Jensen og Christian Peter Jensen tog i sidste uge til Christiansborg, hvor deres borgerforslag om sorgorlov blev afvist i første omgang. Blot en uge efter er deres ønsker blevet opfyldt. Foto: Jesper sørensen

Forældre får nu ret til sorgorlov i op til seks måneder, hvis de mister et barn. Det aftalte alle Folketingets partier i dag. 

Dermed får Pernille Møller Jensen fra Korning opfyldt det store ønske, hun har kæmpet for i over et år. Som det er nu, er der kun 14 ugers sorgorlov. Og kun til forældre, som mister et barn inden for barnets første syv levemåneder. 

Det blev hun og hendes mand ramt af, da de sidste år mistede deres blot 15-årige søn Lasse, som havde en sjælden kræftsygdom. Derfor oprettede hun et borgerforslag , som Folketinget nedstemte for en uge siden, men som baner vejen for den nye lovgivning.  

Læs også Mistede søn på 21: - Sorgorlov skal ikke afhænge af barnets alder

Stor opbakning

Alle partierne står bag den nye sorgorlov. Blandt fortalerne er Troels Lund Poulsen (V), som i sidste uge inviterede Lasses forældre til Christiansborg. 

- Jeg inviterede dem, for at de kunne overvære debatten om det borgerforslag, som Pernille står bag. Jeg har hele vejen igennem støttet en ændring af den nuværende ordning og sammen med mine kollegaer presset på, for at vi hurtigst muligt kunne få en aftale på plads, siger Troels Lund Poulsen.

Læs også Pernille mistede søn: Nu har hendes borgerforslag 50.000 underskrifter

Presset har virket.

- Jeg er glad for, at der allerede er landet en aftale, som blandt andet giver forældre får ret til seks måneders sorgorlov. Venstre vil arbejde for, at den nye ordning træder i kraft hurtigst muligt. Jeg er så utroligt glad for, at vi har sat politisk handling bag et borgerforslag, der vil gøre så stor forskel for de forældre, der ender i en helt ubærlig situation, siger Troels Lund Poulsen. 

Reglerne vil gælde, hvis man har mistet børn op til 18 år gamle. Så borgerforslaget er stort set vedtaget uden ændringer. Når det blev udsat for en uge siden, var det primært fordi, politikerne lige skulle have finansieringen på plads først. I begyndelsen af oktober bliver der fremsat et lovforslag om at ændre reglerne.

Læs også Efter følelsesladet debat i Folketinget: Pernille og Christian glade for politisk velvilje

 

Mest sete på tvsyd.dk