TV der bevæger dig

BUPL: Forældrepasning i børnehaven er et skråplan

Forældre og frivillige skal træde til, når Hedensted Kommune forlænger åbningstiden i vuggestuer og børnehaver. Det er en rigtig dårlig ide, mener BUPL.

Forslaget om, at forældre skal stå for pasningen af børnehavebørnene i Hedensted i ydertimerne, falder ikke i god jord hos BUPL.

TV SYD kunne i går fortælle, at Hedensted Kommune vil gøre familiernes hverdag lidt lettere ved at lave mere fleksible åbningstider i de lokale børnehaver og vuggestuer. Men tilbuddet bliver delvis baseret på frivillig arbejdskraft fra forældreres side, der så skal møde ind i ydertidspunkterne og passe de tilmeldte børn. Det er et skråplan, mener BUPL?s formand Henning Pedersen.

- Det er en rigtig dårlig ide. En daginstitution er et pædagogisk tilbud ? ikke en legestue. Børnene skal selvfølgelig have en hverdag i institutioner med kendte og uddannede voksne, og vi ved, at det har stor betydning for børns trivsel og udvikling, at der er høj kvalitet i institutionerne, siger Henning Pedersen.

Formanden henviser til, at forældrene ikke har den fornødne uddannelse, der skal til, for at kunne tackle børnene.

- Man skal huske, at vi har med små børn at gøre. Og det drejer sig endda om ydertidspunkter efter aftensmaden, hvor børnene er ekstra sårbare og trætte efter en lang dag. Der er det ekstra vigtigt med uddannet personale, siger Henning Pedersen.

Modellen med frivillig arbejdskraft i dagtilbud har tidligere været undervejs i andre kommuner. Men hver eneste gang er forslaget faldet til jorden.

Sidste år forsøgte Fredericia Kommune sig med en lignede ordning, hvor forældre skulle passe børnene i ydertimerne. Men kommunen sadlede om, da undervisningsminister Christine Antorini (S) krævede, at der var pædagoger til at føre tilsyn med pasningen.

Læringsudvalget i Hedensted Kommune besluttede på et møde for nylig, at daginstitutionerne fremover skal tilbyde pasning fra kl. 06.00 til kl. 19.00. Hvis byrådet stemmer for forslaget, vil de nye åbningstider gælde fra 1. januar 2015.