Efterskoleelever strejker efter forlængelse: - Det er virkelig et nederlag

Efterskoleelever landet over er kampklare. De har et klart budskab - de vil tilbage til deres efterskoler. Katrine Hjort Jensen fra Hedensted er en af dem, der arbejder for sagen.

#ViVilHjem

Sådan starter små tre siders læserbrev af 16-årige Katrine Hjort Jensen fra Hedensted.

"Jeg prøver virkelig at passe mig selv og min egen biks, i håbet om at det hele kan overstås hurtigere, og jeg endelig kan få min hverdag igen. Jeg savner mine venner, så det gør helt ondt... og tro det eller ej... jeg savner min skole, det at gå i skole!"

Hendes efterskole ligger i Vestjylland, men også i Sønderjylland, og derfor skal hun blive hjemme.

- Vi er bare trætte af situationen og har svært ved at forstå det hele, siger hun til TV SYD.

Nu strejker eleverne i håbet om at kunne komme tilbage. Snart.

Solen skinnede, alt var perfekt

For et halvt år siden pakkede Katrine Hjort Jensen sine tasker for at tage afsted til efterskolen.

- Solen skinnede, så det hele passede bare helt perfekt sammen, fortæller hun.

Sammen med sine forældre kørte hun tværs over landet til Frøstruphave Efterskole i den grålige stationcar. Egentlig skulle hendes søskende også med, men på grund af covid-19 måtte de blive hjemme.

"Dagen kom, alt var pakket og klar, håret sat og tøjet perfekt. Vi fyldte bilen, al plads blev udnyttet, og så var jeg endelig på vej... nervøs, spændt, lykkelig og lidt bange, men på vej til ÅRET i mit liv, mit nye hjem for et år."

Sådan fortsætter hun sit læserbrev, der i dag er en del af en større strejke blandt efterskoleelever.

quote

Jeg tænkte, det skal være løgn, og så blev vi enige om, at man ikke kan strejke ved at ligge under dynen.

Katrine Hjort Jensen, efterskoleelev

Ingen strejke under dynen

Meldingen, om at flere efterskoleelever kommer til at vente på at kunne komme tilbage til skolen, gav Katrine Hjort Jensen noget af en mavepuster.

- Det var virkelig et nederlag. Jeg var begyndt at tro på det og virkelig se frem til det, siger hun efter onsdagens pressemøde, der gjorde det klart, at åbningen af efterskoler ikke gælder Sønderjylland.

"Tro mig, jeg er glad på vegne af de efterskoleelever, der kan komme tilbage til deres hjem, slå dørene op og have en fest uden lige i deres hverdag i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm. Når det så er sagt, så er der noget, jeg på ingen måder forstår eller kan få til at hænge sammen. Det gi´r simpelthen ikke mening... Størstedelen af Danmarks efterskoler har elever fra store dele af landet og ikke bare fra det nærliggende lokalområde, hvor efterskolen ligger."

Hun skrev sit læserbrev lige efter pressemødet onsdag formiddag, hvor hun fik at vide, at hun ikke kan vende tilbage til sin efterskole foreløbig.
Hun skrev sit læserbrev lige efter pressemødet onsdag formiddag, hvor hun fik at vide, at hun ikke kan vende tilbage til sin efterskole foreløbig.
Foto: Eva Havely, TV SYD.

Nederlaget og mavepusteren skulle dog ikke stoppe Katrine Hjort Jensen, der hurtigt tog fat i sine venner fra skolen.

- Jeg tænkte, det skal være løgn, og så blev vi enige om, at man ikke kan strejke ved at ligge under dynen, siger Katrine Hjort Jensen, der greb pen og papir - eller computeren.

- Læserbrevet er min måde at deltage i strejken, og ordene kom rimelig nemt til mig, siger hun.

"Jeg er sikker på, at alle landets efterskoler vil kunne åbne op. Også på en forsvarlig og acceptabel måde. På samme tid. Vi er sunde, unge fornuftige mennesker, der vil gå langt for at få lov til at komme tilbage."

Dagen igennem laver hun også opslag på sin Facebook- og Instagramprofil, der skal være med til at belyse hendes frustrationer, og hvordan det er at være efterskoleelev i disse dage.

Fordi efterskoleeleverne ikke vil mødes til en offentlig demonstration, bruger de Instagram og andre sociale medier til at gøre opmærksom på deres budskab.
Fordi efterskoleeleverne ikke vil mødes til en offentlig demonstration, bruger de Instagram og andre sociale medier til at gøre opmærksom på deres budskab.
Foto: Screenshot fra Instragram

- Jeg ser det som en mulighed for, at alle, der ikke kan sætte sig ind i at være efterskolelev, kan forstå det bedre, hvis de vil, siger hun.

Selvom chancerne kan være svære at spore, lever håbet alligevel.

- Drømmescenariet er, at vi kan komme tilbage hurtigere. Det er ikke noget, jeg regner med, men jeg håber på det, og at alle, der ikke er i situationen, kan få øjnene op for det, fortæller Katrine Hjort Jensen.

Savn, glæde og ungdom

"Endnu en ting, der er uendelig godt på efterskolen, er alle de dejlige mennesker, der er omkring én 24-7, og som er i nøjagtig den samme båd som én selv. Særligt fyrene eller mandfolket. Jeg har sjældent været omgivet af så mange drenge på en gang. Ja, kærestepotentiale er der da - Om ikke andet, så en masse godter at kigge på...men ak, nu sidder jeg her på 250 kvadratmeter, og de eneste mænd, jeg ser, er min lillebror, som er mere teenage-sur end nogensinde før, og min far som er 40 plus."

Katrine Hjort Jensen fortæller her i sit læserbrev, med et glimt i øjet, om én af de ting, hun savner.

- Mellem linjerne står der, at det, der kan kendetegne ungdommen, og som vi skal have det sjovt med, det misser vi bare. En af de ting er, at jeg i mit tilfælde er opmærksom på det modsatte køn. Det bliver taget for givet og sat på pause, forklarer hun.

Hun er ikke alene i kampen. I Facebookgruppen 'Efterskoleelever tilbage på skolerne NU!', der tæller mere end 6.000 medlemmer, deler eleverne billeder, videoer og idéer til, hvordan de bedst kan få delt deres budskab.

quote

Jeg glæder mig, og håber det er okay at give min roomie en kæmpe krammer.

Katrine Hjort Jensen, efterskoleelev

Tilbage på efterskolen i Nørre Nebel ligger en masse af hendes ting og venter. Hun har ikke været på skolen siden december.

- Jeg har en højtaler, jeg glæder mig til at spille noget fedt musik på igen, og en bog jeg gerne snart vil have læst. Der er så mange ting - også en hel masse snoller. Jeg savner bare det hele derude, siger hun.

Derfor kan hun også se frem til flere ting ved at komme tilbage.

- Jeg glæder mig, og håber det er okay at give min roomie en kæmpe krammer. Og så skal jeg snakke med alle dem, jeg savner mega meget, siger hun.

"Det kan lade sig gøre, hvis vi vil det! - Og det vil vi!

Luk nu op...lad os komme hjem."


Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil.