Efterskoler panter løs til gavn for sårbare børn: Flere tusinde samlet ind til Danmarks Indsamling

Efterskolen True North i Snaptun er med til at samle ind til Danmarks Indsamling. Pengene bliver hentet ind på pant, og lige nu er skolen den fjerdemest indsamlende i landet.

Der er blevet pantet til den helt store guldmedalje på efterskolen True North i Snaptun. Men pengene går hverken til skolen eller til elevernes festbudget. Der er nemlig mennesker ude i den store verden, der har mere brug for pengene. 

Sammen med en række andre efterskoler i Syd- og Sønderjylland og resten af Danmark er True North med til at samle penge ind til Danmarks Indsamling 2023, der løber af stablen i aften. 

- Vi har gang i at skabe fokus på sårbare børn i verden - og hvad en lille forskel for os, kan være en stor forskel for andre, siger Michael Sørensen, der er pædagogisk leder og tovholder på True Norths bidrag til Danmarks Indsamling.

Eleverne på billedet er udskiftet med flere tusinde flasker og dåser, der skal pantes. I alt er der samlet for over 40.000 kroner i Snaptun.
Eleverne på billedet er udskiftet med flere tusinde flasker og dåser, der skal pantes. I alt er der samlet for over 40.000 kroner i Snaptun.
Foto: Michael Sørensen, True North

Bidrag fra hele lokalsamfundet

Det er skolen, der står for at samle pengene ind, og det med hjælp af både eleverne, men også dem, der har sendt deres børn afsted på efterskole.

- Vi har lagt en snor ud til forældre, om vi må modtage deres pant. Vi har sat pantcontainere op på skolen, så de lokale dagligt kan fylde - og som vi så tømmer, siger Michael Sørensen.

Det er dog ikke kun skolen selv, der bidrager. Det er faktisk lykkes at få et helt lokalsamfund med til at støtte indsamlingen. 

I stedet for at gå i den lokale brugs for at aflevere panten og selv hæve pengene, så er borgerne blevet opfordret til at smide panten i en container på skolen, og den opfordring har man taget imod i den lille landsby.

- I mandags kørte vi containeren ud til vejen for at se om der var nogen i Snaptun, der ville aflevere pant, og bare den ene dag fik vi 1.191,50 kroner ind til indsamlingen, siger han.

Og mange bække små gør som bekendt en stor å. Så nu står True North - og alle omkring, der har bidraget i skrivende til at have samlet over 41.000 kroner ind.

FAKTA: Danmarks Indsamling 2023

Hvad er Danmarks Indsamling?
En gang om året går 12 humanitære organisationer og DR sammen om at samle ind for at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande. Det kalder vi hele Danmarks Indsamling.

 

Hvilke organisationer står bag Danmarks Indsamling?
Organisationerne bag Danmarks Indsamling er 12 store, danske NGO’er. I 2021 er vores partnere: Folkekirkens Nødhjælp, UNICEF, SOS Børnebyerne, Røde Kors, Red Barnet, Mellemfolkeligt Samvirke, Læger uden Grænser, OXFAM IBIS, DRC Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkehjælp, CARE og PlanBørnefonden.

 

Hvad går pengene fra Danmarks Indsamling til?
Danmarks Indsamling støtter de stille katastrofer, der typisk ikke får medieopmærksomhed. Udviklingsprojekterne er oftest målrettet børn i nød, der på den ene eller anden måde har mistet håbet om en fremtid, på grund af eks. krig, forfølgelse og naturkatastrofer.

 

Hvor mange penge går til administration?
De 12 organisationer bag Danmarks Indsamling har forpligtet sig til, at der aldrig må gå mere end syv pct. til administration. Derudover kommer omkostningsprocent til selve kampagnen og TV-showet, der ikke må overstige 20 pct. Du kan finde alle Danmarks Indsamlings regnskaber her: www.danmarksindsamling.dk/om-danmarks-indsamling/regnskaber/

 

Hvilken TV-kanal viser Danmarks Indsamling?
Danmarks Indsamling vises altid på DR1.

 

Hvor køber man billetter til årets Danmarks Indsamling?
Det er i udgangspunktet desværre ikke muligt at købe billetter som publikum til det store TV-show. Men afhængigt af, hvor showet afholdes, kan de lokale vært udbyde billetter til salg.


KILDE: Danmarks Indsamling

Mange efterskoler er med

Det er ikke kun i den lille havneby Snaptun sydøst for Horsens og på efterskolen True North, at der bliver samlet ind. 

Faktisk er mange af efterskolerne i hele landet med, og det er blevet en dyst på kroner og ører mellem flere af efterskolerne. Nu hvor disse ord bliver skrevet rækker True Norths indsamlede 41.344 kroner til en flot fjerdeplads blandt de indsamlende efterskoler, og flere af de syd- og sønderjyske efterskoler har været flittige med at samle ind. 

Lige efter True North ligger Højer Efterskole på en flot femteplads - hvor også efterskoler som Brøruphus, Hellebjerg Idrætsefterskole og Vesterlund Efterskole ved Give er med til at samle penge ind til verdens børn. Og selvom der måske er gået venskabelig konkurrence i den mellem efterskolerne, så er det en samlet indsats, der sender penge til Danmarks Indsamling.

- Vi blev opfordret af Efterskoleforeningen til at deltage, siger Michael Sørensen.

Men en pantindsamling til verdens børn ligger faktisk også lige til 'højre-skøjten' for efterskolen i Snaptun, for en af elevernes forældre arbejder med flaske- og dåsepant til dagligt.

- En af forældrene på skolen er ansat hos Dansk Retursystem, siger Michael Sørensen.

I alt har efterskolerne samlet ind for 368.000 kroner, og det beløb bliver ved med at stige - i hvert fald indtil omkring middagstid, hvor True North og de øvrige efterskoler skal melde de 'færdige' beløb ind.

Og det bliver faktisk elever fra True North - og Hellebjerg Idrætsefterskole i Juelsminde - der på direkte tv skal aflevere en stor check til Danmarks Indsamling i aften.

Du kan se Danmarks Indsamlings store TV-show i aften fra klokken 20.00 på DR1, og det er også stadig muligt at støtte indsamlingen som privatperson. Det kan man gøre gennem Danmarks Indsamlings website.