Fængsel genåbner - dømte står i kø for at afsone

På grund af et massiv efterspørgsel på ledige fængselsceller har Kriminalforsorgen besluttet at genåbne Møgelkær Fængsel ved Juelsminde.

Kriminalforsorgen har besluttet at genåbne Møgelkær Fængsel ved Juelsminde.

Det oplyser Justitsministeriet onsdag i en pressemeddelelse.

66 såkaldte dvalelagte pladser genåbnes i juni. 

Siden 2018 har fængslet været lukket, og den beslutning var en fejl, lyder det fra Hanne Munk Degn, der er områdetillidsrepræsentant.

- Det skulle aldrig have været lukket med den store overbelægning, som der var dengang, siger hun ifølge Fængselsforbundet.

Forbundets formand modtager nyheden med glæde.

- Vi har længe peget på muligheden for at bruge Møgelkær igen. Jeg håber dog, at der er tilstrækkeligt med mandskab til at dække vagterne, for betjentmanglen er jo som bekendt et stort problem, siger Bo Yde Sørensen.

På grund af covid-19 har der i Kriminalforsorgen været et stop for tilsigelse af afsonere fra 10. december til 8. februar.

Derfor er der opstået en kø af borgere, der skal ind og afsone, og derfor er der et ekstra pres på de åbne fængselspladser, oplyser Justitsministeriet.

Fængselsuddannelse fortsætter

I august 2019 åbnede den vestdanske fængselsuddannelse i dele af det nedlukkede fængsel i Møgelkær.

Det åbne fængsel blev ved udgangen af 2018 lagt i dvale af kriminalforsorgen, men i februar 2019  blev det besluttet at oprette et vestdansk uddannelsessted i en en del af det nedlagte fængsel, som blev omdannet til et meget realistisk fysisk uddannelsesmiljø.

Kriminalforsorgen oplyser til TV SYD, at den vestdanske fængselsuddannelse uændret videreføres i Møgelkær, der ligger mellem Horsens og Juelsminde.

Borgmester håber på permanent fængsel

Hedensted Kommunes borgmester Kasper Glyngø, (S), er glad for beslutningen om genåbning af fængselspladser i Møgelkær.

- Det var en fejl at lægge fængslet i dvale - og der er udmærket plads til både fængsel og uddannelsen af betjente, så jeg håber, at fængslet nu forbliver åbnet, siger Casper Glyngø.

Justitsminister Nick Hækkerup, (S), erkender, at kriminalforsorgen er markant udfordret bl.a. med for få fængselspladser. Derfor er der behov for her og nu at genaktivere nogle af de pladser, der ellers har været lagt i dvale. 

- Det er et lille skridt i den rigtige retning, men selvfølgelig ikke en løsning på de større strukturelle problemer, som vi ser i kriminalforsorgen med kapacitet og bemanding. Det er noget af det, regeringen vil se nærmere på i en kommende flerårsaftale for kriminalforsorgen, siger ministeren.


Møgelkærs historie