Oversigt

Havbrugsejer for syg til fængsel - anklager kræver behandlingsdom og bøde

Retssagen mod Hjarnø Havbrug og en 53-årig havbrugsejer har kørt i flere år, og tirsdag formiddag kom specialanklager Pernille Moesborg fra Sydøstjyllands Politi med sine afsluttende bemærkninger ved Retten i Horsens.

To havbrugsselskaber står til en bøde på cirka 48 millioner kroner, mens den 53-årige havbrugsejer står til en dom på ambulant psykiatrisk behandling. Sådan lyder kravet fra specialanklageren.

Anklageren mener, at havbrugsejeren og de to selskaber, Hjarnø Havbrug A/S og Havbruget Hundshage A/S, over en årrække systematisk har produceret flere fisk, end de har haft lov til.

Beregninger foretaget for anklagemyndigheden viser, at havbrugene har overskredet deres udledningstilladelser med mellem 250 og 400 procent.

Der er ifølge anklageren tale om en "signifikant overtrædelse", der har medført risiko for skade på havmiljøet.

Havbrug udleder kvælstof og fosfor til det omkringliggende hav. Men ifølge Sydøstjyllands Politi har Hjarnø Havbrug udledt markant mere end tilladt.
Havbrug udleder kvælstof og fosfor til det omkringliggende hav. Men ifølge Sydøstjyllands Politi har Hjarnø Havbrug udledt markant mere end tilladt.
Foto: TV2 Østjylland

Overtrædelsen har ifølge anklageren stået på over en årrække, og havbrugsejeren har ifølge anklageren bevidst undladt at indberette overproduktionen til myndighederne.

Retssagen begyndte allerede i marts 2021. Den har ifølge anklageren været "ualmindeligt" længe undervejs. Først forsvandt 77 ringbind med driftsjournaler og regnskabsbilag, der var beslaglagt hos havbruget.

Det førte til et juridisk tovtrækkeri mellem anklager og forsvarer om, hvorvidt sagen kunne fortsætte.

Landsretten afgjorde, at sagen kunne gennemføres trods de manglende ringbind.

Dernæst blev ejeren sygemeldt. Retten besluttede, at der skulle foretages en mentalundersøgelse.

Mentalundersøgelsen har vist, at den tiltalte ikke er egnet til almindelig fængselsstraf.

Havbrugsejeren nægter sig skyldig. Retten ventes at afgøre sagen 7. december.