Heidi vil hjælpe de lokale butikker, men de giver hjælpen videre

Heidi Baltzer Schmidt fik idéen til en lokal indkøbspose i foråret. Pengene fra salget skal hjælpe de lokale butikker, men de vil hellere give pengene videre.

I en systue uden for Korning er Lise Lotte Iversen i gang med at sy sække fra Hornsyld Købmandsgaard om til indkøbsposer. Ved siden af står Heidi Baltzer Schmidt og vender nogle af poserne, og det er hende, der er idémanden bag poserne.

Heidi Baltzer Schmidt er erhvervskonsulent i Hedensted Erhverv, og da covid-19 ramte Danmark, og nedlukningen blev en realitet i foråret, ville hun gøre noget for at hjælpe butikkerne, som pludselig oplevede, at kunderne blev hjemme.

- Så tænkte jeg, at det kunne bare være mega fedt at få lavet et produkt, som de unge måske også synes var fedt at bruge i stedet for sådan en mulepose, der oftest kan være produceret i Kina, fortæller erhvervskonsulenten.

Pengene skal gives videre

I Hedensted, Tørring og Juelsminde modtager hver by 100 poser, som de kan sælge videre for 100 kroner stykket i nogle af byernes butikker. Og de 10.000 kroner, som salget indbringer i hver by, ville Heidi Baltzer Schmidt give til detailhandlen.

Men da hun præsenterede den idé for handelsstandsforeningerne, fik hun et "nej tak". Handelsstandsforeninger valgte i stedet at give pengene videre til lokale formål. 

I Hedensted er over halvdelen af poserne solgt.
I Hedensted er over halvdelen af poserne solgt.
Foto: Pernille Leftes, TV SYD

I Hedensted giver de pengene til Broen, der hjælper udsatte børn til en aktiv fritid, i Tørring giver de en julekurv til særlig sårbare og ensomme i samarbejde med kirken, og i Juelsminde skal pengene gå til byens nye legepark.

-  Det er alt sammen ting, som kommer til at skabe noget glæde og gavn for mennesker og borgere i de specifikke byer. Så jeg synes, at det er endnu bedre og endnu federe. Og helt ærlig så er jeg mega stolt over, at de har tænkt sig at give pengene videre til noget andet, fortæller Heidi Baltzer Schmidt med et stort smil.

Lokale producenter og materialer

Ud over at pengene fra salget kommer til at glæde nogle mennesker i en tid, som kan være hård, så var det vigtigt for erhvervskonsulenten, at indkøbsposerne blev produceret lokalt af lokale materialer, som ellers skulle være smidt ud.

Posens design er lavet af Lise Lotte Iversen fra LLI Sy og Design og Jonas Møller fra Zweck. Sækkene fra Hornsyld Købmandsgaard skulle smides ud, og remmene til poserne bliver lavet af restlæder fra to lokale virksomheder.

300 indkøbsposer skal Lise Lotte Iversen sy.
300 indkøbsposer skal Lise Lotte Iversen sy.
Foto: Pernille Leftes, TV SYD

Klar til en udfordring

Heidi Baltzer Schmidt havde fat i flere systuer for at præsentere sin idé, men det var først, da hun fik fat i Lise Lotte Iversen, at hun fandt én, der var frisk på at kaste sig ud i projektet:

- Jeg kan godt lide at få udfordringer, og så kan jeg også godt lide at tænke lidt utraditionelt og bruge nogle materialer, som man normalt ikke bruger, på en ny måde, siger Lise Lotte Iversen.

Indkøbsposerne blev først sat til salg i Hedensted, og i sidste uge fulgte Tørring trop.