TV der bevæger dig

Hvalen er død

Grindehvalen, som strandede på lavt vand nær Juelsminde, døde tirsdag aften.

00:54

Alle dele af hvalen bliver registreret.

1 af 2

Den grindehval, som tirsdag strandede i As Vig ved Juelsminde, døde tirsdag aften en naturlig død. Det oplyser forstfuldmægtig Inken Breum Larsen fra Naturstyrelsen.

- Den var neddykket i 15-20 minutter, og da vi gik ud og så til den, kunne vi se, den var død, siger Inken Breum Larsen.

Der var tale om en afmagret og svækket hval, så Naturstyrelsen var i gang med at forberede sig på at aflive den med skud, da grindehvalen døde af sig selv.

- Man kan se, at den er indfalden lige bag hovedet, og det er tegn på, at den ikke var i god foderstand. Desuden skallede huden af. Huden skal være glat og sort, men havde hvide flager, siger Inken Larsen.

Hvalen er blevet fragtet til en lade ved Juelsminde.

Den lille hval på godt fire meter bliver skåret op onsdag for at bestemme dødsårsag og alder.

Kødet bliver destrueret, mens skelettet skal opbevares på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Usædvanligt

Det er usædvanligt, at der er grindehvaler i indre danske farvande.

- Det er flokdyr, som jager ude på dybt vand, så den skal slet ikke være inde på lavt vand. Når den er søgt herind, er det, fordi der var noget galt med den. Den var flere gange på vej ud og kunne være kommet fri selv, men den ville ind på land, tilføjer hun.

Det vakte enorm opmærksomhed, da en finhval i juni 2010 strandede på lavt vand i Vejle Fjord. Da hvalen var død, viste en obduktion, at den var over 100 år gammel. Finhvalens skelet blev siden udstillet.